Politică externă

Teroristii islamisti boicoteaza noul guvern palestinian

25.04.2003, 00:00 10

La o zi dupa acordul dintre presedintele Autoritatii Palestiniene si premierul desemnat Abu Mazen privind structura Guvernului Palestinian, Israelul a fost zguduit de un nou atentat terorist comis, intr-o gara din Tel Aviv. Abu Mazen, cunoscut pentru deschiderea sa pentru un acord cu israelienii care sa capat sangerosului conflict, fusese avertizat de miscarea integrista Hamas sa nu meaga prea departe cu bunavointa fata de "entitatea sionista".
In atacul sinucigas de ieri, intr-o gara din Kfar Sava, nordul Tel-Avivului, un agent de paza a fost ucis, iar alte zece persoane au fost ranite. Autorul atentatului a detonat dispozitivul explozibil pe care il avea asupra sa, in dreptul intrarii in gara, in momentul in care agentul de paza a incercat sa-l opreasca.
Potrivit politiei, faptul ca autorul atacului nu a reusit sa patrunda in incinta garii a prevenit producerea mai multor victime. "Atacul din Kfar Sava este inca o mostra a cruzimii terorismului palestinian si a disponibilitatii sale de a lovi israelieni nevinovati", a declarat un oficial din cadrul Guvernului israelian, David Baker.
Miercuri, Yasser Arafat si Abu Mazen au ajuns la un acord privind componenta viitorului guvern palestinian. Acordul a fost salutat Statele Unite si Uniunea Europeana care cred ca premierul este capabil sa ajunga la un compromis cu Israelul. Prezenta lui Mazen in fruntea guvernului palestinian este agreata si de Israel care spera sa gaseasca in el un partener de dialog capabil sa-i determine pe palestinieni sa renunte la atacurile sinucigase. Atentatul de ieri demonstreaza insa ca misiunea lui este una extrem de dificila. Numit luna trecuta in fruntea guvernului, Mazen a intrat in conflict cu Arafat pe marginea numirii in guvern a anumitor personalitati capabile sa instaureze reforme care sa elimine coruptia din cadrul regimului si sa relanseze tratativele de pace cu Israelul. Dupa ce el a amenintat cu retragerea, Arafat a trebuit sa cedeze, lucru salutat de  comunitatea internationala.
"Salutam anuntul premierului desemnat Abu Mazen, care a constituit lista Cabinetului sau pentru a o supune aprobarii Consiliului legislativ palestinian", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, care si-a exprimat speranta ca aceasta echipa isi va prelua functiile foarte rapid.
Washingtonul "intentioneaza sa colaboreze cu Abu Mazen si cu israelienii" pentru reluarea discutiilor de pace, a adaugat purtatorul de cuvant.
Si Uniunea Europeana a salutat acordul dintre cei doi lideri palestinieni si a cerut publicarea fara amanare a foii de parcurs pentru solutionarea conflictului israelo-palestinian.
Foaia de parcurs este un document elaborat de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu - Statele Unite, Uniunea Europeana, Rusia, ONU - pentru solutionarea conflictului israelo-palestinian, prin crearea unui stat palestinian pana in 2005.
In schimb, liderul miscarii islamiste palestiniene Hamas l-a avertizat, pe Abbas, adeptul dialogului cu Israelul, sfatuindu-l sa nu "intre in razboi" cu militantii palestinieni.
"Daca noul guvern va combate terorismul praticat de entitatea sionista, atunci vom fi de acord cu el, dar daca va intra in razboi cu luptatorii nostri, atunci poporul palestinian nu il va intampina favorabil", a spus, la Gaza, Abdelaziz al-Rantissi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO