Politică externă

Tony Blair intoarce spatele Europei

07.06.2005, 19:05 9

Marea Britanie a suspendat procesul de organizare a unui referendum pe tema Constitutiei europene, in urma respingerii textului in Franta si Olanda.

Anuntul a fost facut ieri de seful diplomatiei, Jack Straw, in fata Camerei Comunelor: a??Proiectul de lege asupra Constitutiei este suspendat påna cånd va exista mai multa siguranta in legatura cu ceea ce se va intåmplaa??.

Marea Britanie preia, la 1 iulie, presedintia semestriala a Uniunii Europene si se astepta ca premierul Tony Blair sa propuna solutii pentru iesirea din criza dupa episodul tulbure al respingerii Constitutiei de catre doi membri fondatori ai UE.

Dar Tony Blair si-a schimbat planurile, cele care, initial, prevedeau impunerea unui punct de vedere britanic asupra constructiei europene. Primul pas a fost suspendarea procesului de organizare a unui referendum in Marea Britanie asupra Constitutiei, in ciuda faptului ca liderii europeni - Jacques Chirac si Gerhard Schröder, in primul rånd - au cerut ca procesul de ratificare sa continue.

Decizia Londrei nemultumeste in cel mai mare grad pentru ca, prin aceasta, a??britanicii bat inca un cui in sicriul Constitutieia??, dupa cum, plastic, s-a exprimat viceministrul polonez al afacerilor externe, Jan Truszczynski.

Comisia Europeana a adresat, ieri, din nou un apel statelor membre, ceråndu-le sa nu adopte masuri unilaterale cu privire la procesul de ratificare a Constitutiei UE si sa continue procesul.

Dar premierul britanic ar putea merge chiar mai departe, dupa cum spun apropiatii sai. Potrivit publicatiei Daily Telegraph, Tony Blair a renuntat la eforturile pentru Uniunea Europeana, preferånd sa se concentreze asupra saraciei cu care se confrunta tarile lumii a treia.

Blair le-a declarat consilierilor sai apropiati, potrivit publicatiei britanice, ca, in cursul discutiilor pe care le va avea in cursul acestei saptamåni cu presedintele american, George W. Bush, se va concentra asupra lumii a treia, afirmånd ca a??pentru Africa merita luptat, dar pentru Europa, in actuala forma, nu meritaa??.

Decizia marcheaza o schimbare radicala de atitudine pentru un lider care, cu trei ani in urma, declara ca moneda euro este a??destinula?? Marii Britanii si intentiona sa organizeze un referendum pe aceasta tema.

Unul dintre colaboratorii sai cei mai apropiati a explicat ca Blair nu mai crede ca merita sa lupte pentru planurile de a plasa Marea Britanie in centrul Europei. a??Europa a revenit pe plansa de proiectare. Africa va deveni mai importantaa??, a apreciat Blair.

Premierul britanic va pleca luni la Washington, pentru a incerca sa obtina sustinere in vederea combaterii saraciei, inainte de summitul G8 din luna iulie. Cu toate acestea, spune Daily Telegraph, pare putin probabil ca liderul britanic sa reuseasca sa se distanteze definitiv de criza cu care se confrunta Europa.

Presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schröder, s-au intålnit la Berlin såmbata, dupa respingerea Constitutiei europene in referendumurile din Franta si Olanda.

Criza prin care trece UE s-a acutizat dupa ce oficiali germani, italieni si francezi au adus in discutie posibila renuntare la moneda unica europeana.

Printre cei care cer reintroducerea francului francez se afla Nicolas Dupont-Aignant, membru al Uniunii pentru o Miscare Populara, partidul lui Chirac. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO