Politică externă

TPI acuza Vaticanul ca ascunde un criminal de razboi

22.09.2005, 19:08 10

Vaticanul a respins afirmatiile procurorului Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), Carla del Ponte, conform carora Sfantul Scaun ascunde un important criminal din timpul razboiului din Croatia - generalul croat Ante Gotovina.

Intr-un interviu publicat marti de Daily Telegraph, Del Ponte a sustinut ca "are informatii potrivit carora el se ascunde intr-o manastire franciscana si, deci, Vaticanul il protezeaza".

Potrivit procurorului TPI, aceasta problema a fost abordata cu Vaticanul "care refuza total sa coopereze", lucru care a determinat-o sa faca publica aceasta afacere.

Del Ponte a enumerat demersurile pe care le-a facut in acest sens - intre aceste numarandu-se o scrisoare pe care i-a trimis-o Papei Benedict al XVI-lea in vara si la care nu a primit nici un raspuns.

Procurorul Natiunilor Unite mai afirma ca cererile ei pentru asistenta in ceea ce priveste gasirea gene-ralului au ramas fara raspuns, iar arhiepiscopul Giovanni Lajolo, responsabil cu relatiile externe ale Vaticanului, i-a comunicat, in luna iulie, ca Sfantul Scaun nu are nici o obligatie de a ajuta instanta de la Haga.

Replica Vaticanului la aceasta prima critica publica adusa noului Papa a venit din partea purtatorului de cuvant al statului, Joaquin Navarro-Valls. Acesta a precizat ca oficialul ONU nu a raspuns inca solicitarii Vaticanului de a furniza informatii mai precise referitoare la locul unde s-ar putea ascunde generalul Gotovina.

Reprezentanti ai TPI au precizat insa ca, daca ar fi detinut astfel de informatii detaliate, nu ar mai fi avut nevoie de ajutorul Vaticanului si ar fi cerut politiei croate sa-l aresteze.

Conferinta Episcopilor Croati, organism de conducere a bisericii catolice a statului, a respins acuzele Carlei del Ponte.

Esecul Zagrebului de a-l aresta pe generalul Ante Gotovina a determinat Uniunea Europeana sa amane deschiderea negocierilor de aderare cu Croatia.

Fortele comandate de generalul Gotovina sunt acuzate de uciderea a zeci de sarbi si de expulzarea altor 200.000 din regiunea de frontiera Krajina, aflata in prezent sub administratia Zagrebului. Multi dintre croati il considera pe generalul Gotovina un erou national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO