Politică externă

Trădat de propriii fii, Gadhafi îşi trimite solii de pace în Europa

Trădat de propriii fii, Gadhafi îşi trimite solii de pace în Europa

Saif Gadhafi, fiul preşedintelui libian

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

04.04.2011, 23:40 14

Guvernul libian a trimis un reprezentant în Grecia pentru anegocia încetarea luptelor, însă nu există semne că războiul dintrerebeli şi forţele loiale colonelului Muammar Gadhafi s-ar îndreptacătre un final, dimpotrivă situaţia indicând un blocaj, potrivitagenţiei de presă Thomson Reuters.


În paralel, cotidianul american The New York Times scrie că celpuţin doi dintre fiii lui Muammar Gadhafi propun o rezolvare aconflictului libian prin îndepărtarea tatălui lor de la putere şideschiderea căii pentru tranziţia către o democraţieconstituţională, sub conducerea lui Saif Gadhafi.


Însă atât rebelii, cât şi americanii şi europenii care-i susţin culovituri aeriene insistă pentru o despărţire radicală de cei peste40 de ani ai regimului Gadhafi.
De asemenea, nu este clar dacă Muammar Gadhafi, în vârstă de 68 deani, a acceptat această propunere susţinută de fiii săi Saif şiSaadi, deşi o persoană din anturajul celor doi a declarat că tatălpare că ar accep­ta-o.


Ministrul adjunct de externe al Libiei Abdelati Obeidi s-a deplasatîn Atena pentru a transmite primului-ministru grec GeorgePapandreou un mesaj personal din partea lui Gadhafi conform căruiaLibia vrea să se pună capăt luptelor.


"Se pare că autorităţile libiene caută o soluţie", a declaratministrul grec de externe Dimitris Droutsas.
Totuşi, nu există niciun indiciu privitor la ce ar fi autorităţilede la Tripoli pregătite să ofere, dincolo de disponibilitatea de anegocia, pentru a se pune capăt unui război care a ajuns într-unpunct mort în oraşul estic Brega, în timp ce în vest civilii rămânsub controlul forţelor lui Gadhafi.


Nici trupele lui Gadhafi, nici forţa dezorganizată a rebelilor nuau reuşit să câştige un avantaj în estul Libiei. Totuşi, ţărileoccidentale, care nu doresc să se implice într-un alt război dupăcampaniile din Afganistan şi Irak, au exclus posibilitateatrimiterii de trupe pentru a-i ajuta pe rebeli. Statele Unite, careau predat comanda operaţiunilor din Libia către NATO, şi-auevi­den­ţiat dorinţa de a nu se mai implica în misiuni de luptă,trecând în schimb la un rol de suport.


Obeidi va merge în Malta şi Turcia după încheierea discuţiilor cuGrecia. În ultimele două zile, premierul grec a purtat discuţiitelefonice cu oficiali din Tripoli, precum şi cu lideri aiQatarului, Turciei şi Marii Britanii. Un diplomat a avertizattotuşi că orice compromis diplomatic, de exemplu unul în careGadhafi ar preda puterea unuia din fiii săi, ar putea duce ladivizarea Libiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO