Politică externă

Transnistrenii au pregatit asaltul asupra scolilor din Tighina

12.08.2004, 00:00 15

Situatia din transnistria a cunoscut ieri o noua escaladare periculoasa.
Militiile transnistrene subordonate rebelului Igor Smirnov au blocat accesul catre scoala internet pentru copii orfani din Tighina si pregateau evacuarea cladirii in care sunt baricadati de trei saptamani profesorii si copii. Politia moldoveana a anuntat ca militiile separatiste au blocat accesul in zona scolii si nici macar echipa OSCE care aducea zilnic alimente nu a fost lasata sa intre. Scenariul pare a fi identic cu cel folosit la 29 iulie cand, dupa mai multe zile de asediu, militiile transnistrene au luat cu asalt  liceul romanesc "Evrica" din Rabnita, i-au arestat pe profesori si parinta si au inchis scoala. Liceul internat si liceul Alexandru cel Bun din Tighina (singurele scoli romanesti din localitate) au primit cu mai mult timp in urma un ultimatum: sa se "inregistreze oficial" pana pe 15 august, altfe vor fi inchise. Acest lucru presupune ca scolile romanesti sa renunte la grafia latina si sa accepte sa invete dupa o programa scolara din epoca sovietica, din care sunt excluse istoria, geografia si literatura romana. Informatiile din zona sunt putine din cauza blocadei institute de transnistreni. Potrivit ministerului moldovean al reintegrarii, de la Dubasari a plecat spre Tighina o echipa a trupelor speciale transnistrene.
Republica Moldova a amenintat ieri ca va intrerupe circulatia trenurilor spre Transnistria din cauza situatiei tensionate, dar si a faptului ca Tiraspolul intentioneaza sa preia controlul asupra liniilor ferate din regiune. Ministerul transporturilor din Moldova a anuntat ca Tiraspolul a creat ceea ce numeste caile ferate transnistrene si inregistreaza, ca agenti economici transnistreni, filialele cailor ferate moldovenesti.
Razboiul psihologic continua. Tiraspolul a cerut ieri Ucrainei sa trimita in zona trupe de mentinere a pacii si sa adopte sanctiuni economice impotriva Moldovei. Seful depertamentului de externe transnistrean, Valeri Litkai, a prezentat un scenariu catastrofic, cu sute de mii de refugiati care vor invada Ucraina pentru a se pune la adapost in fata agresiunii Republicii Moldova. El a spus ca criza nu se va incheia curand, iar Ucraina va avea mult de suferit de pe urma ei, daca nu trimite forte de mentinere a pacii si nu va adopta sanctiuni. Rusia considera insa ca actuala forta de mentinere a pacii - formata din rusi, transnistreni si moldoveni - nu trebuie modificata.
Premierul moldovean, Vasile Tarlev, a solicitat ieri sprijinul Uniunii Europene in vederea crearii unor conditii normale pentru functionarea scolilor cu predare in limba romana. O delegatie  a departamentului pentru afaceri externe si politico-militare al Consiliului de Ministri al UE condusa de directorul general Robert Cooper se afla in zona. Misiunea a fost solicitata de inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana. Intr-o intrevedere cu Robert Cooper, Vasile Tarlev a declarat ca, prin inchiderea scolilor romanesti, administratia de la Tiraspol a incalcat drepturile si libertatile constitutionale ale cetatenilor Republicii Moldova.
Marti  Igor Smirnov, a avut si el o intrevedere cu delegatia UE, cu care a discutat despre scolile romanesti din Transnistria. Potrivit agentiei Olivia press Cooper a aratat ingrijorarea Uniunii Europene in legatura cu situatia scolilor. "Moldova va deveni, in curand, vecinul nostru si speram ca situatia de criza va fi depasita pina la inceputul noului an de studii", a spus Cooper. Smirnov a reluat declaratiile belicoase referitoare la necesitatea ca aceste scoli sa respecte "standardele educationale" transnistrene.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO