Politică externă

Troc Moscova-Chisinau: Voronin federalizeaza Moldova

13.03.2008, 21:40 18

In plus, Voronin sugereaza ca Republica Moldova ar putea renunta chiar si la calitatea de membru al GUAM (tarile foste sovietice). Liderul de la Chisinau a facut aceste declaratii intr-un interviu publicat ieri de cotidianul rus Kommersant.
Documentele care ar mentiona aceste lucruri ar putea fi semnate in cel mai scurt timp, explica Voronin in interviu. In viziunea sefului statului moldovean, factorii care au contribuit la apropierea de solutionarea crizei transnistrene sunt instituirea misiunii UE la frontiera moldo-ucraineana si inregistrarea agentilor economici transnistreni la organele de resort din Chisinau.
Intrebat daca exista un plan secret de solutionare a conflictului, Voronin a respins acest scenariu, subliniind ca diferendul transnistrean va fi solutionat pe baza legii privind statutul regiunii transnistrene.
Un aspect important il reprezinta neutralitatea Republicii Moldova. "Desi pozitia Republicii Moldova este clar stabilita in Constitutie, acum a venit timpul sa pregatim o declaratie referitoare la neutralitatea tarii, care sa fie semnata de catre toate tarile din cadrul formatului 5 + 2 - adica Moldova, ca tara suverana, Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeana si OSCE", afirma Voronin.
Potrivit liderului moldovean, o astfel de declaratie este in stadiul de proiect, urmand sa fie inclusa in pachetul de documente pentru solutionarea conflictului transnistrean.
Astfel, in cadrul alegerilor parlamentare din 2009 ar urma sa participe si formatiuni politice din Transnistria. "In Parlament ar urma ajunge si deputati transnistreni, care vor apara interesele tarii lor. Eu imi doresc mult ca in noul Parlament sa ajunga si transnistreni", subliniaza Vladimir Voronin in interviu.
Voronin si-a exprimat speranta ca statutul Transnistriei ca republica autonoma in cadrul Republicii Moldova va fi definitivat pana la alegerile din 2009, iar in viitorul Parlament de la Chisinau vor putea fi alesi si deputati transnistreni.
El a declarat ca, potrivit proiectului de statut convenit cu Moscova, Transnistria devine o "autonomie cu puteri largi de republica", avand mai multe "puteri si drepturi" decat unele republici din Federatia Rusa, in timp ce Republica Moldova nu devine federatie, ci "un stat unitar, cu doua formatiuni autonome: Gagauzia si Transnistria".
Voronin a adaugat ca Transnistria isi va pastra stema, drapelul si limbile de stat (moldoveneasca, rusa si ucraineana) pe care le considera necesare. "Sigur, limba moldoveneasca va fi limba de stat conform Constitutiei, iar celelalte limbi pot fi folosite pe teritoriul republicii ca si pana acum", a spus el.
"Pe baza legii privind principiile statutului, a fost elaborat un proiect de lege privind insusi statutul, cu ce drepturi, ce obligatii, ce forma de guvernamant va fi introdusa in Transnistria dupa unirea Moldovei intr-un stat unitar, asa cum a fost adoptat un mecanism de garantii, iar Chisinaul si Tiraspolul se obliga sa respecte aceasta lege, precum si (...) graficul privind cand anume si ce anume masuri trebuie luate", a afirmat el. Voronin a adaugat ca in "pachetul" de reglementare a situatiei Transnistriei intra trei documente, care prevad inclusiv "unificarea sistemelor monetare, a organelor vamale si alte chestiuni".
Un al patrulea document inclus in "pachetul" de masuri este o declaratie, aflata in curs de elaborare, referitoare la recunoasterea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. "Acum trebuie adoptata o declaratie privind faptul ca toata lumea recunoaste neutralitatea noastra", a spus Voronin, adaugand ca documentul trebuie semnat de toate partile care participa la negocierile in format 5 + 2, cu exceptia Tiraspolului.
Intrebat despre pozitia Statelor Unite si a UE in legatura cu dorinta Republicii Moldova de a i se recunoaste neutralitatea, el a declarat ca "fiecare tara hotaraste singura daca sa fie sau nu neutra". "Noi nu le cerem acordul, ci cerem recunoasterea neutralitatii", a spus el.
Presedintele moldovean a adaugat ca integrarea europeana nu trebuie sa treaca neaparat prin NATO, reamintind ca Republica Moldova colaboreaza cu Alianta in cadrul unor programe care nu prevad aderarea la aceasta structura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO