Politică externă

Trupele americane ataca decisiv la Najaf

12.08.2004, 00:00 10



Trupele americane din Irak au pregatit asaltul final asupra orasului Najaf, fieful clericului radical Moqtada Sadr. Dupa mai multe zile de confruntari violente - soldate cu sute de morti - americanii si trupele irakiene ale guvernului provizoriu au cerut populatiei sa paraseasca orasul pentru a nu fi surprinse de atac, Americanii cred ca atacul despre care au anuntat ca va fi unul extrem de violent va elimina din oras Armata lui Mehidi, cum se numeste forta militara loiala lui Sadr. Zilele acestuia par numarate in conditiile in care el a anuntat ca va lupta "pana la ultima picatura de sange, in vreme ce cuvantul de ordine in tabara americana este "Sadr viu sau mort".



Ce-a de-a 11-a unitate expeditionara a puscasilor marini, membri ai Garzii Nationale irakiene, doua batalioane de infanterie americane si un batalion al aviatiei erau aseari pregatite pentru asaltul final. Lupte dure se inregistreaza nu numa la Najaf ci si in Bagdad si alte orase. Sunt zilele cele mai violente de la sfarsitul oficial al razboiului. Ieri, intr-o alta confruntare, la Amara, douazeci de persoane au murit si alte 50 au fost ranite in luptele dintre sustinatorii lui Sadr si trupele britanice. Printre victime se numara membri ai militiilor siite, dar si civili irakieni. Liderul radical si-a indemnat ieri sustinatorii "sa continue lupta impotriva ocupantilor chiar si dupa martiriul sau. Un apropiat al liderului radical, Ahmed Chaibani si-a exprimat "regretul fata de faptul ca irakienii se lupta intre ei", multumind "celor care au refuzat sa se opuna Armatei lui Mehdi".



"Forta de ocupatie trebuie sa inteleaga ca aici se confrunta cu o rezistenta adevarata si nu cu teroristi (...). Americanii incearca sa convinga lumea ca Moqtada Sadr este un terorist, dar nu vor reusi", a declarat el.



Armata lui Mehdi le-a cerut ieri locuitorilor din cartierul Sadr City, cel mai populat din Bagdad sa nu mai iasa pe strazi dupa ora locala 13.00, dupa ce guvernul impusese restrictii de circulatie pe timpul noptii. Guvernul irakian a acuzat, ieri militiile conduse de Sadr ca au provocat moartea a 14 persoane si ranirea altor 67, in urma bombardamentelor cu obuze de mortiera lansate in ultimele zile la Bagdad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO