Politică externă

Trupele americane, pregatite sa intervina in "orice moment"

23.12.2002, 00:00 10

Trupele americane sunt pregatite sa lanseze o operatiune in Irak, dar nu trebuie uitata campania de neutralizare a extremistilor islamisti din Afganistan, a declarat, sambata, seful Statului Major american interarme, generalul Richard B. Myers, citat de AFP.
"Suntem in mod evident implicati in Irak. Suntem pregatiti sa indeplinim aceste angajamente in orice moment", a precizat el, de la baza Bagram, in apropiere de Kabul, cartierul general al contingentului american din Afganistan. Potrivit generalului american, un razboi in Irak "nu este inevitabil".
Totodata, Royal Navy britanica se pregateste pentru cea mai mare operatiune de debarcare din ultimii 20 de ani, alaturi de fortele americane implicate intr-un razboi in Irak, a anuntat,  ieri, Sunday Telegraph. Potrivit publicatiei, cel putin 40.000 de soldati britanici, dintre care 5.500 de Royal Marines, urmeaza sa combata alaturi de americani in Irak. "Americanii au cerut soldati din Royal Marines iar noi vom trimite aceste trupe", a declarat un responsabil britanic, citat de Telegraph.
De asemenea, Israelul si-a intensificat, in ultimele zile, pregatirile in eventualitatea unui razboi in Irak in urmatoarele saptamani, au informat, ieri, surse militare, relateaza AFP. 
Presedintele american George W. Bush a relansat, vineri, speculatiile asupra iminentei unui atac, considerand "dezamagitoare pentru cei care doresc pacea" declaratia irakiana privind dezarmarea.  Liderul de la Casa Alba si-a anulat un turneu in Africa programat pentru ianuarie.
La randul sau, Pentagonul a anuntat ca SUA, care au deja circa 65.000 de soldati in regiunea Golfului va trimite in zona inca 50.000 de oameni si mii de tone de armament si echipament militar.
Insa, Rusia considera ca o campanie militara in Irak ar aduce atingere intereselor acestui stat. Ministrul rus de externe, Igor Ivanov, a declarat,  ieri, ca din acest motiv Rusia nu intentioneaza sa participe la o astfel de campanie, chiar daca SUA si Marea Britanie vor lansa un razboi impotriva Irakului, acuzat ca nu se conformeaza prevederilor rezolutiei ONU.
Pe de alta parte, Washingtonul va transmite inspectorilor ONU insarcinati cu dezarmarea in Irak noi informatii, obtinute in special prin intermediul satelitilor spion, care i-ar putea conduce pe experti la rezervele chimice si biologice irakiene, potrivit unor oficiali cu rang inalt citati, sambata, de New York Times.  Anuntul Washingtonului survine dupa ce de mai multe zile seful inspectorilor in dezarmare, Hans Blix, a repetat intr-un mod diplomatic, dar insistent, ca ar fi utile informatiile de care dispun serviciile secrete americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO