Politică externă

Turcia ameninta ca va intrerupe relatiile militare cu SUA

12.10.2007, 19:43 24

Comisia pentru Afaceri Externe a aprobat un text care recunoaste drept genocid asasinatele pe care turcii le-au comis dupa 1915 impotriva armenilor. Documentul urmeaza sa fie inaintat Congresului, care l-ar putea vota in sedinta plenara. Majoritatea membrilor din Camera Reprezentantilor, dominata de democrati, sustin textul.
Daca armenii argumenteaza ca numarul victimelor este de 1,5 milioane, Turcia considera ca numarul de persoane ucise este cuprins intre 250.000 si 500.000.
Presedintele turc, Abdullah Gul, a calificat drept "inacceptabila" decizia de aprobare a acestui text, care nu are valididate in Turcia. Codul penal turcesc subliniaza ca recunoasterea genocidului armean este ilegala.
De teama represaliilor, presedintele american George W. Bush a mobilizat intreaga administratie impotriva acestei rezolutii.
"Textul va aduce prejudicii considerabile relatiilor noastre cu un aliat crucial din cadrul NATO si din cadrul razboiului mondial impotriva terorismului", a declarat Bush.
Departamentul de Stat a reactionat exprimandu-si deceptia prin intermediul adjunctului secretarului de stat, Nicholas Burns, care a subliniat ca Turcia este unul din aliatii cei mai apreciati si importanti ai Statelor Unite ale Americii.
Premierul turc, Recep Erdogan, a avertizat inainte de votul din Comisie ca Statele Unite se vor confrunta cu o diminuare semnificativa a parteneriatului lor cu un aliat foarte important din aceasta regiune.
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si cel al apararii, Robert Gates, au fost mai expliciti, avertizand ca operatiunile militare din Irak si cele de aprovizionare risca sa fie afectate in mod sever de posibilele represalii turce.
Gates a subliniat puternica dependenta americana de Turcia, tara tranzitata de 70% din cursele aeriene care asigura aprovizionarea trupelor americane din Irak, de o treime din transporturile de carburant si 95% din cele care asigura vehiculele blindate care protejeaza militarii americani de dispozitivele explozive.
Statele Unite se tem ca Turcia nu le va mai pune la dispozitie baza aeriana de la Incirlik, din sudul tarii, o adevarara placa turnanta a avioanelor cu destinatia Irak sau Afganistan. De asemenea, Turcia ar putea sa ignore avertismentele SUA de a nu aproba o incursiune militara impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului.
Pana acum, genocidul armean a fost recunoscut de 20 de tari.
Printre acestea se numara Franta, care a recunoscut crimele in 2006, Turcia rupand relatiile militare cu statul francez. Uniunea Europeana a declarat ca recunoasterea genocidului de catre Turcia nu este o conditie pentru aderarea acesteia la blocul comunitar. Franta a fost dintotdeauna impotriva aderarii Turciei la UE. Turcia sustine ca detine multe dovezi care atesta ca nu a existat un genocid armean si ca de fapt a fost un conflict intern in care si-au pierdut viata si foarte multi turci.
Istoricii turci au scos la lumina o serie de documente care demonstreaza ca nu se poate discuta de un genocid si ca de fapt armenii sunt autorii evenimentelor care au precedat conflictele respective.
Un alt argument a venit si din partea arheologilor care in ultimii
5 ani au descoperit in nord-estul Turciei o serie de gropi comune apartinand turcilor masacrati de armeni in perioada 1914-1918, perioada care coincide cu genocidul armean.
Politicienii din Turcia reproseaza partii armene faptul ca refuza in mod sistematic sa discute pe aceasta tema si ca saboteaza eforturile depuse pentru constituirea unei comisii internationale de specialisti. Dupa parerea specialistilor, adevarata problema o reprezinta transformarea unui fenomen istoric intr-unul politic.
Acest aspect a fost tratat si de Ber? Kartum, primarul de origine armeana al satului Samandag, atunci cand Franta a recunoscut genocidul: "Toate acestea sunt manevre politice pentru a castiga voturile electoratului de origine armeana. Daca ne uitam in trecut, de fiecare data inainte de alegeri s-a pus pe tapet problema genocidului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO