Politică externă

Turneul european al Condoleezzei Rice, compromis de scandalul inchisorilor CIA

30.11.2005, 19:00 16

Disputa legata de inchisorile secrete ale CIA risca

sa compromita vizita europeana (inclusiv la Bucuresti) a secretarului de stat american, Condoleezza Rice, deja anuntata pentru saptamana viitoare.

Rice va efectua un turneu european intre 5 si 9 decembrie care va include opriri la Berlin, Bucuresti, Kiev si Bruxelles. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a declarat ca Rice va fi pregatita sa abordeze si subiectul delicat al presupuselor centre de detentie ale CIA in cursul vizitei europene. De asemenea, McCormack a anuntat ca Statele Unite sunt pregatite sa dea "un raspuns cat mai complet si mai sincer posibil" la intrebarile oficiale privitoare la acest subiect adresate deja de Uniunea Europeana prin intermediul sefului diplomatiei britanice, Jack Straw.

Presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu doua saptamani ca vizita Condoleezzei Rice in Romania va coincide cu semnarea acordului privind crearea bazelor militare americane in anumite locatii din Dobrogea, insa aceste informatii nu au fost confirmate deocamdata de Departamentul de Stat american. Comunicatul oficial al Washingtonului anunta ca vizita lui Rice va insemna "o oportunitate de continuare a dialogului pe diverse teme cu un aliat important din cadrul NATO".

Pe de alta parte, International Herald Tribune considera ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 ar putea fi ingreunata de recentul scandal al inchisorilor secrete ale CIA, in care Romania a fost mentionata drept posibila locatie a unor astfel de centre de detentie. Cotidianul american afirma ca Bucurestiul s-ar putea afla sub presiune din partea institutiilor europene pentru a demonstra ca respecta in totalitate standardele comunitare in materie de drepturile omului. In conditiile in care zvonurile privind existenta centrelor de detentie unde s-ar practica mijloace brutale de interogatoriu ar fi confirmate, Romania s-ar afla in situatia de a nu mai indeplini criteriile politice stabilite la Copenhaga in 1993 pentru aderarea la UE.

Scandalul inchisorilor secrete ale CIA a antrenat si reactiile negative ale parlamen-tarilor de la Strasbourg. Un europarlamentar de prim rang a pus deja sub semnul intrebarii oportunitatea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in conditiile in care planeaza aceste suspiciuni asupra participarii Bucurestiului la incalcarea flagranta a drepturilor omului, anunta BBC. Cum Parlamentul European a reusit sa convinga Consiliul European sa-i acorde o participare sporita in procesul extinderii europene, iar europarlamentarii urmeaza sa dea luna viitoare votul conform pe marginea raportului prezentat de Pierre Moscovici privitor la parcursul Romaniei, aceasta informatie ar trebui teoretic sa ingrijoreze oficialii romani.

Presat de organizatiile care se ocupa cu protejarea drepturilor omului si de catre europarlamentari, comisarul european pentru justitie si afaceri interne, italianul Franco Frattini, a precizat ca statele europene care adapostesc inchisori secrete ale CIA sunt pasibile de sanctiuni drastice, inclusiv de suspendarea dreptului de vot in Consiliul European.

Cu toate acestea, in absenta unei anchete oficiale a UE care sa lamureasca acest subiect, declaratiile oficialilor europeni nu sperie pe nimeni. Acum doua saptamani Comisia Europeana si-a declinat chiar competentele in domeniu, decizand sa nu dea curs cererilor Parlamentului de la Strasbourg de a deschide o ancheta in aceasta privinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO