Politică externă

Tusk a demarat negocierile pentru formarea noului guvern

25.10.2007, 18:57 15

Fata Poloniei va arata altfel, promite viitorul premier. Printre prioritatile sale se numara, pana acum, refacerea relatiilor cu Rusia, Germania si Uniunea Europeana, grav afectate in timpul guvernarii conservatoare a fratilor Kaczynski.
"Consiliul national al Platformei Civice m-a recomandat pentru functia de premier", a declarat ieri Donald Tusk, presedintele PO.
Platforma Civica a castigat alegerile legislative anticipate de la sfarsitul saptamanii trecute, obtinand 41,51% din voturi si 209 locuri in Parlament, detasandu-se de partidul conservator Lege si Justitie (PiS) al actualului premier, Jaroslaw Kaczysnki.
Potrivit Constitutiei poloneze, numirea in functie a premierului si a tuturor membrilor Guvernului se poate realiza in decurs de 14 zile de la prima sedinta a noului Parlament. Noul Legislativ polonez se va reuni la 5 noiembrie, data la care actualul premier, Jaroslaw Kaczynski, va demisiona.
"Nu vad niciun motiv sa demisionez inainte de 5 noiembrie. Este obligatia mea constitutionala sa demisionez la 5 noiembrie", a declarat Kaczynski intr-o conferinta de presa.
Cu toate acestea, Pawel Zalewski, un oficial al partidului aflat inca la guvernare, Lege si Justitie, a declarat ca presedintele va numi noul premier doar dupa ce Platforma Civica va ajunge la un acord cu alta formatiune pentru a forma un Guvern de coalitie. PO a anuntat ca intentioneaza sa aprobe o coalitie guvernamentala intr-o sedinta care va avea loc la 10 noiembrie.
"Nu exista niciun motiv pentru care presedintele ar trebui sa se grabeasca inainte de aceasta data. Nu il va numi pe Tusk inainte de 10 noiembrie", a declarat Zalewski.
Donald Tusk a demarat ieri eforturile de formare a viitorului guvern, din care spera sa faca parte si partidul taranist, PSL, condus de Waldemar Pawlak. Liderul PO a declarat ca doreste sa-i ofere lui Pawlak un post de vicepremier.
Liderul PO a declarat ca imbunatatirea relatiilor cu Rusia va face parte din actiunile prioritare ale noului Cabinet, Moscova sperand ca disputele cu Varsovia se vor incheia.
"De fapt, noi trebuie sa ne grabim. Sarcina noastra cruciala si cea mai importanta va fi refacerea relatiilor ruso-poloneze. Este crucial in sensul ca va fi foarte greu", a declarat Tusk, potrivit presei poloneze. Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat in urma blocarii de catre Polonia a incheierii noului tratat Rusia-UE, ca replica la embargoul rusesc impus pe produsele din carne poloneze.
O alta prioritate a lui Tusk va fi refacerea relatiilor cu Germania, care s-au deteriorat in ultimii doi ani de guvernare a celor doi frati Kaczynski. Varsovia a acuzat Germania ca vrea sa domine Europa si sa trateze Polonia ca pe un partener de rang inferior in UE si NATO.
Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat victoria lui Tusk si a laudat dinainte buna cooperare cu viitorul guvern liberal condus de acesta. Inca din timpul campaniei electorale, Tusk a declarat ca va incerca refacerea relatiilor si cu Uniunea Europeana si ca va accelera procesul de adoptare a monedei unice euro. Tusk a promis cresterea procesului de privatizare pentru reducerea deficitului bugetar si reducerea de taxe, sperand ca in 2012 Polonia va intra in zona euro.
Noul cabinet liberal va adopta Carta Drepturilor Fundamentale, document inclus in noul tratat european, dar respins in prezent de Marea Britanie si Polonia. Varsovia nu a accepat acest document, deoarece se temea de utilizarea de catre Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg a acestui text pentru a impune noi drepturi, in cazul Poloniei fiind vorba de drepturi pentru homosexuali.
Liderul Platformei Civice a declarat in timpul campaniei electorale ca nu doreste o relatie stransa cu Statele Unite, care va ramane in schimb un aliat cheie. Noul Guvern va fi unul mai dur, ceea ce ar ingreuna planurile privind construirea scutului antiracheta in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO