Politică externă

Ucraina alege inca o data intre Occident si Rusia

01.10.2007, 17:36 8

Desi in cursa pentru locurile din Parlament s-au inscris peste 20 de formatiuni politice, numai trei dintre ele au fost asteptate sa depaseasca pragul electoral de 3 procente.
Partidul Regiunilor, al premierului prorus Viktor Ianukovici, a fost considerat favorit, cu 33-37% din intentiile de vot. Conform sondajelor, pe locul al doilea se va clasa blocul Iulia Timosenko, cu 16,8-23% din voturi, urmat de coalitia prezidentiala a lui Victor Iuscenko, Ucraina Noastra - Autoapararea populara, creditata cu numai 13% din voturi. Nici unul dintre cele trei partide nu pare a avea sanse sa obtina majoritate in Parlament, iar procedurile de formare a unei coalitii guvernamentale s-ar putea dovedi dificile, amplificand criza politica deja existenta. Cele 34.000 de urne de vot au fost deschise la ora 7:00 si urmau sa fie inchise la orele 22:00, dupa incheierea editiei. Rezultatele finale sunt asteptate in cursul zilei de azi.
Presedintele ucrainean prooccidental, Viktor Iuscenko, le-a cerut alegatorilor sa voteze pentru schimbari, dupa ce si-a exprimat optiunea electorala la un birou de vot din Kiev.
"In opinia mea, alternativa astazi este urmatoarea: fie stabilitate, fie schimbari. Sunt convins ca natiunea va alege astazi schimbarile", a afirmat Iuscenko, intr-o aluzie la sloganul rivalului sau, "stabilitate si bunastare".
La randul sau, premierul s-a declarat increzator in victoria sa, dar a avertizat ca poate contesta rezultatele votului in cazul unor fraude. "Sunt sigur ca vom castiga. Nu vor mai avea loc alegeri anticipate in Ucraina", a declarat Ianukovici.
Negocierile pe tema viitoarei aliante guvernamentale sunt inevitabile, avand in vedere ca nici una dintre fortele politice nu pare capabila sa obtina mai mult de jumatate din cele 450 de posturi din Parlament. Erou al revolutiei portocalii, Iuscenko, a declarat ca, in cazul unei victorii in alegeri, singura coalitie pe care o va forma va fi cea cu blocul Iuliei Timosenko, in urma careia aceasta ar urma sa fie numita premier. Timosenko respinge si ea ideea oricarei aliante cu Ianukovici.
Revolutia portocalie, a avut loc in noiembrie 2004, in urma alegerilor prezidentiale, la care au candidat Ianukovici si Iuscenko. Desi rezultatele partiale il indicau invingator pe Iuscenko, cele finale au aratat ca Iakunovici a iesit presedinte cu doar 3 procente distanta de favoritul Iuscenko. In urma acestui anunt, sustinatorii lui Iuscenko (care erau imbracati in portocaliu, culoarea partidului) au iesit in strada, acuzandu-l pe actualul premier de frauda electorala. A fost organizat un al treilea scrutin, in urma caruia Iuscenko a iesit presedinte, obtinand 52% din voturi.
Criza politica din tara a inceput in aprilie, cand coabitarea dificila dintre Viktor Ianukovici (pe care Iuscenko l-a numit premier in urma castigarii de catre acesta a alegerilor legislative din martie 2006) si Viktor Iuscenko s-a soldat cu dizolvarea Parlamentului dominat de fortele proruse.
O alianta intre Iuscenko si Ianukovici nu poate fi exclusa total, putand fi o solutie pentru blocarea ambitiilor Iuliei Timosenko. Cei doi oameni politici vor sa protejeze relatiile cu Rusia, de care depinde aprovizionarea energetica a Ucrainei.
Reprezentantul diplomatic al Kremlinului la Kiev, Viktor Cernomirdin, a anuntat ca pretul petrolului dat Ucrainei se va dubla daca Iuscenko va castiga alegerile.
Principalul punct de discordie este aderarea la NATO, sustinuta de Iuscenko si respinsa de Ianukovici.
Dezbaterile privind alegerea ideologica intre Occident si Moscova, care a aprins dispute in timpul "revolutiei portocalii", au trecut in plan secundar intr-o tara in care salariul mediu este de mai putin de 300 de dolari si unde populatia a scazut cu cel putin cinci milioane de locuitori in ultimii zece ani, in principal din cauza emigrarii masive spre Occident si spre Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO