Politică externă

UE catre Turcia: Nu va integrati daca nu va modernizati

02.11.2006, 17:52 9

Cu o saptamana inaintea publicarii de catre Comisia Europeana a raportului de monito-rizare al Turciei, tara care si-a depus candidatura pentru aderare la Uniunea Europeana, pozitia unor inalti oficiali ai UE este din ce in ce mai ferma si mai crititica fata de Ankara.
Desi aderarea sa este departe, exigentele sunt ca si cum Turcia ar fi in pragul aderarii.
Presedintele Parlamentului Euro-pean (PE), socialistul Jose Borell, al carui grup parlamentar a sustinut aderarea Turciei la UE, a declarat ieri: "Parlamentul European nu va trece cu vederea nerespectarea criteriilor, a valorilor sau a principiilor de baza ale UE, printre care se numara bunele relatii cu vecini si respectarea legislatiei internationale. Nu putem accepta in UE o tara care nu respecta aceste pre-conditii, iar Turciei i-a fost transmis clar acest mesaj". Referindu-se la problema cipriota, Borell a spus ca cererea PE este foarte clara si anume ca autoritatile turce trebuie sa deschida porturile si aeroporturile pentru partea greceasca a Ciprului, membra a UE din 2004. "Aderarea Turciei la UE nu va avea loc maine, ci peste 10-15 ani", a mai declarat Jose Borell.
Finlanda, care detine momentan presedintia UE, va incerca in acest weekend sa depaseasca impasul in care au ajuns negocierile din cauza problemei cipriote. Ciprul este o tara membra a UE pe care Turcia refuza sa o recunoasca. O mica parte din nordul insulei se afla sub autoritatea guvernului de la Ankara care a instituit o blocada a navelor cipriote si refuza sa o ridice, desi UE i-a cerut in repetate randuri acest lucru. Intr-o intalnire la care vor participa oficiali din Turcia, Grecia, Cipru, Republica de Nord a Ciprului si din Comisia Europeana, presedintia finlandeza va incerca sa obtina o rezolutie care sa duca la deblocarea situatiei tensionate.
Premierul turc, Recep Tayyip Er-dogan, a declarat ca va trimite un reprezentant la discutiile din Finlanda, dar ca acestea nu vor avea nici un rezultat daca UE nu va inceta sa izoleze Ciprul de Nord. "Totul trebuie sa se bazeze pe reciprocitate", a spus el.
Presa europeana se asteapta ca raportul de monitorizare al Turciei, care va fi prezentat in 8 noiembrie la Bruxelles, sa fie unul destul de critic. Comisia va evidentia problemele pe care Turcia inca le are cu libertatea de exprimare, cu faptul ca nu a reusit sa puna capat torturii prizonierilor si cu controlul insuficient al administratiei civile asupra armatei. Comisia Europeana va cere guvernului de la Ankara sa fie mai ferm in lupta impotriva coruptiei, sa asigure o mai mare independenta a corpurilor judecatoresti si sa protejeze mai bine drepturile minoritatilor.
Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, a caracterizat relatiile UE cu guvernul de la Ankara ca fiind "schizofrenice", intr-un interviu acordat cotidianului francez Liberation. Rehn a dat asigurari ca este impotriva inghetarii tratativelor cu Turcia, dar a subliniat ca Turcia are inca mari dificultati in ce priveste libertatea de exprimare si libertatea religioasa. Rehn a vorbit si despre rolul armatei in Turcia, notand ca s-au facut pasi mari catre democratizarea acestei institutii, dar nu suficienti.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, declara saptamana trecuta ca membrii UE sunt ingrijorati de ritmul lent al reformelor din Turcia. "Turcia este o problema pe termen lung", a spus Barroso. "Este o tara care are traditii diferite. Face eforturi in directia buna, dar, la ora actuala, primim vesti care nu sunt incurajatoare pentru traseul catre noi", a adaugat el
Un sondaj dat publicitatii acum doua saptamani a relevat ca doar o treime dintre cetatenii turci considera ca tara lor ar trebui sa adere la UE. Sondajul, efectuat de institutul A&G si publicat in cotidianul turc Milliyet, arata ca 32,2 la suta dintre cei intervievati cred ca Turcia "cu siguranta trebuie sa adere la UE", un procentaj cu mult mai mic decat anul trecut (57,4 la suta) si din 2004 (67,5 la suta). De asemenea, studiul a mai relevat ca 76,5 la suta dintre turci se asteapta ca in viitor sa le fie impuse conditii si mai stricte si ca numai 7,2 la suta dintre acestia au incredere in UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO