Politică externă

UE discuta cu Rusia despre noua reforma energetica

18.10.2007, 20:45 9

Noile masuri anuntate de Uniunea Europeana luna trecuta pe piata energiei electrice si a gazului natural presupun divizarea marilor grupuri energetice, adica separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, cu scopul cresterii concurentei. De asemenea, investitorii straini sunt impiedicati sa se extinda pe piata celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, iar tarile terte ar trebui sa acorde beneficii identice cu cele europene pe pietele lor interne.
In urma anuntarii noilor masuri, Uniunea Europeana s-a asteptat la reactii negative din partea mai multor capitale europene, dar si din partea Moscovei.
"Suntem foarte interesati sa avem consultari active cu colegii nostri europeni asupra noilor initiative in domeniul energiei", a declarat ministrul rus al energiei Viktor Hristenko, dupa ce a discutat cu comisarul european al energiei, Andris Piebalgs, la Bruxelles.
"Ne-am inteles asupra unui singur obiectiv, acela ca vrem sa asiguram securitatea furnizarii de energie, care va duce la dezvoltare", a adaugat Hristenko.
Comisarul Piebalgs a laudat "apropierea pragmatica" a Moscovei si promisiunea acesteia de a adopta o pozitie politica doar dupa ce vor avea loc discutiile si toate problemele vor fi clarificate. Intrebat de principiul reciprocitatii, Hristenko a analizat problema din punct de vedere diplomatic.
"Avem ocazia sa participam la dezvoltarea unui numar variat de sectoare ale energiei in Europa, cu ajutorul unor proiecte, in parteneriat cu Germania, Italia si Franta, oriunde avem acest nivel de intelegere mutuala intre parteneri", a declarat ministrul rus.
"Speram ca noile initiative, care sunt elaborate de Comisia Europeana, nu vor reprezenta vreun obstacol in realizarea acestor scopuri", a adaugat Hristenko.
Potrivit estimarilor ministrului rus, companiile de energie europeana investesc 55 de milioane de dolari in Rusia, pe cand firmele rusesti investesc intre sapte-opt miliarde de dolari in toate cele 27 de tari ale blocului comunitar.
Totodata, comisarul Piebalgs a subliniat nu numai rolul Rusiei pe piata energiei din Uniunea Europeana, dar si nevoia de a cauta noi furnizori.
"Cu tot respectul fata de resursele Rusiei, acestea reprezinta 25% din consumul nostru, ceea ce inseamna ca trebuie oricum sa cautam noi surse", a declarat Piebalgs, referindu-se la securitatea energiei, dar si la nevoia de lichiditati pe piata europeana.
Cu toate acestea, el a adau-gat ca acest lucru nu afecteaza relatiile Uniunii Europene cu Rusia, privita drept cel mai mare si de incredere furnizor de energie.
Pentru a nu supara prea tare statele europene, Comisia Europeana a prezentat si o alternativa la planurile sale de reforma in domeniul energiei. Aceasta prevede ca marile companii sa detina propriile retele de energie, dar sa predea controlul asupra retelelor de transmisie unui alt operator.
Franta si a Germania, tari din care provin gigantii EDF si E.ON, care alimenteaza cu energie si controleaza retelele de distributie, se numara printre cei mai mari oponenti ai acestor pla-nuri. Noile masuri limiteaza accesul marilor companii din afara Uniunii Europene sa detina participatii mari sau chiar intreg controlul asupra retelelor de gaze si electricitate europene.
Comisia Europeana a anuntat la inceputul lunii ca va prezenta azi la summit-ul de la Lisabona, al carui principal scop este definitivarea noului Tratat European, un document asupra globalizarii, care propune celor 27 de tari sa se asigure ca o tara terta ofera niveluri asemanatoare de deschidere catre exportatorii si investitorii Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, companiile din tarile din afara Uniunii Europene vor intampina dificultati in a accede pe piata energiei europeana. Acestea nu vor putea sa detina controlul asupra retelelor de transport al energiei in cadrul Uniunii Europene, daca nu va exista un acord intre blocul comunitar si tara respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO