Politică externă

UE este ingrijorata de regresul democratiei in Rusia

06.10.2004, 00:00 13

Viitorul comisar european pentru Relatii Externe si Politica de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, si-a exprimat ieri  ingrijorarea fata de "regresul democratiei in Rusia". Benita Ferrero-Waldner (care isi va lua in primire functia de comisar la 1 noiembrie) a facut aceste declaratii in timpul audierii sale in fata Parlamentului European: "Suntem pe cale sa asistam la un regres al democratiei in Rusia. Intentionez sa port un dialog deschis si ferm cu Rusia, un dialog care sa nu omita nimic". Dupa atacul terorist de la Beslan (Osetia de Nord), Vladimir Putin a anuntat regandirea strategiei de securiate a Rusiei. Pasii anuntati de liderul de la Kremlin au starnit ingrijorare. Restrangerea libertatii de exprimare (teroristii se folosesc de presa pentru a obtine informatii, spune Putin) si intarirea puterii centrale (guvernatorii regiunilor ar urma sa fie desemnati de la centru si nu alesi) au fost calificate in Occident drept evolutii ingrijoratoare.
Comisarul european a spus ieri ca, desi recunoaste dreptul Moscovei de a-si "apara integritatea teritoriala", problema cecena (Putin ii acuza pe ceceni pentru atacul de la scoala din Beslan) "necesara solutionarea pe cale politica". In lupta impotriva terorismului, nu trebuie "ignorate drepturile omului", a intarit viitorul comisar.
In ceea ce priveste viitoarele alegeri legislative din Bielorus, care vor avea loc la 17 octombrie, Ferrero-Waldner a subliniat ca Rusia (care are o mare influenta asupra Minskului) nu a facut toate demersurile posibile pentru a orienta aceasta tara "pe calea statului de drept". Concomitent, la 17 octombrie, va fi organizat in Bielorus si un referendum privind modificarea Constitutiei, care i-ar permite lui Alexandr Lukasenko sa candideze, in 2006, pentru un al treilea mandat.
"A venit momentul ca Belarusul sa organizeze alegeri libere", a afirmat ea.
Cat despre Ucraina, ea a apreciat ca "politica de vecinatate a Uniunii Europene nu are drept scop transformarea statelor invecinate in candidati la integrarea europeana", dar a pledat pentru o cooperare stransa cu autoritatile de la Kiev.
Noul comisar a anuntat ca obtinerea unui loc pentru Uniunea Europeana in cadrul Consiliului de Securitate al ONU reprezinta unul dintre obiectivele sale pe termen lung, insa nu a dat mai multe detalii despre acest lucru. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO