Politică externă

UE, in pragul secesiunii

09.01.2004, 00:00 9



Uniunea Europeana se va imparti in doua tabere, care vor merge cu viteze diferite in cazul in care nu se va ajunge la un compromis privind viitoarea Constitutie a Uniunii, relateaza Financial Times in editia sa de marti, citandu-l pe presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.



Vorbind la Dublin, cu prilejul inaugurarii presedintiei UE din partea Irlandei, Romano Prodi a declarat; " Nu putem astepta la nesfarsit - nu puteti tine Europa in loc. Cineva trebuie sa dea un exemplu. Europa nu se poate misca cu viteza celui mai incet dintre vagoane". Comentariul sau a fost imediat contracarat de catre premierul irlandez, Bertie Ahern, care a insistat asupra faptului ca statele membre ale UE doresc sa mearga inainte impreuna. Premierul Irlandei a oferit indicii puternice menite sa arate ca tara sa va incerca din rasputeri sa resusciteze disctiile asupra Constitutiei UE, care au esuat la recentul summit de la Bruxelles.



Financial Times informeaza ca Franta si Germania au vorbit despre posibilitatea crearii unui grup de avangarda format din tarile membre UE care sa impinga de la spate procesul de integrare, in cazul in care dezbaterile in privinta unui tratat se soldeaza cu un esec. Premierul irlandez a avut discutii in detaliu cu presedintele Comisiei Europene, ERomano Prodi, in vederea elaborarii unui plan al UE pe urmatoarele sase luni, care are in vedere si integrarea a 10 noi state la 1 mai in acest an. O data importanta in calendarul Uniunii va fi summitul economic al UE de la Bruxelles, unde Irlanda are in vedere demersul sau de revitalizare a spiritului programului asa-numit "procesul Lisabona". Acesta propune ca pana in 2010, Europa sa devina cea mai competitiva economie.



In privinta negocierilor cu statele candidate la integrare, presa din Romania a consemnat o declaratie a premierului Bertie Ahern, care a aratat ca in timpul in care Irlanda va detine presedintia UE, Romania va negocia cat mai multe capitole este posibil. Ofivcialul irlandez a declarat ca, in sase luni, cat dureaza un astfel de mandat, nu se pot incheia toate capitolele, insa ar fi de preferat ca Romania si Bulgaria sa inregistreze cat mai multe progrese in procesul de negociere a conditiilor de integrare.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO