Politică externă

UE isi alege saptamana viitoare presedintele si ministrul de externe. Cine are sanse?

11.11.2009, 23:15 18

Presedintia suedeza a UE a anuntat ca summit-ul, care va avealoc pe 19 noiembrie, se va desfasura sub forma unei cine informalela Bruxelles. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a declarat ca"este la jumatatea consultarilor" cu statele membre in privintacandidatilor. Presa a relatat ca problema posturilor de conducereale UE a fost transata si la dineul de luni din capitala germana,organizat cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la caderea ZiduluiBerlinului.

Functia de presedinte al Consiliului European (presedinte al UE)si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe sipolitica de securitate au fost infiintate de Tratatul de laLisabona, care va intra in vigoare la 1 decembrie.

Cei doi vor fi alesi de liderii europeni cu o majoritatecalificata (55% din numarul statelor membre ale UE, dar care sareprezinte 65% din populatia Uniunii).

Alegerile de saptamana viitoare vor fi rezultatul unui lungproces de negocieri. Polonia a sugerat ca nominalizatii pentru celedoua functii sa fie intervievati de liderii europeni inainte dedesemnare. Propunerea Varsoviei este destinata sa ajute statelenou-venite in UE sa aiba un cuvant de spus in alegerea celor doilideri, in contextul in care Franta, Germania si Marea Britanie vorsa vina cu un nume deja stabilit, relateaza EUobserver. Premierulsuedez Fredrik Reinfeldt a declarat anterior ca nu va permiteFrantei si Germaniei sa decida cine va fi presedinte si cine va fiministru de externe al UE.

Numele presedintelui UE - o necunoscuta

Multe nume au fost vehiculate pentru functia de presedinte alUniunii Europene. In ultima saptamana insa, in cercurile de laBruxelles s-a vorbit despre un consens in ceea ce-l priveste pepremierul belgian Herman Van Rompuy (62 de ani).

Numele premierului belgian este o adevarata surpriza. Potrivitpresei occidentale, este de preferat un candidat dintr-un stat mic,care sa nu fie atat de cunoscut la nivel international pentru a fiun presedinte puternic la Bruxelles.

Daca numele fostului premier britanic Tony Blair - primulcandidat pentru acest post - a iesit din carti, a mai fost avansatcel al premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Marea Britanie nu a incetat insa sa faca lobby pentru Tony Blairin ciuda scepticismului celorlalti lideri europeni. De asemenea,ministrul francez de externe Bernard Kouchner a declarat ca numelelui Blair sta inca pe masa discutiilor, fara a-si anunta insapreferinta pentru el.

De asemenea, au mai fost nominalizate fosta presedinta aLetoniei Vaira Vike-Freiberga si fosta presedinta a Irlandei MaryRobinson.

Presedintele Consiliului European va fi ales pe o perioada dedoi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii mandatului osingura data. Potrivit Tratatului de la Lisabona, presedinteleprezideaza lucrarile Consiliului European si tine o legaturastransa cu Parlamentul European.

De asemenea, asigura pregatirea si continuitatea lucrarilorConsiliului European, in cooperare cu presedintele ComisieiEuropene si pe baza lucrarilor Consiliului de Afaceri Generale(CAGRE, Consiliul ministrilor de externe).

Severin versus D'Alema

Europarlamentarul roman Adrian Severin se afla pe listasocialistilor europeni pentru postul de Inalt Reprezentant pentrupolitica externa al UE, potrivit declaratiilor liderului grupuluisocialist din Parlamentul European, Martin Schulz. El se luptapentru acest post cu fostul ministru italian de externe MassimoD'Alema considerat favorit, in contextul in care ministrul britanicde externe David Miliband a refuzat acest post.

EurActiv.com comenteaza ca singura problema pe care Severin ointampina in tot procesul de desemnare a ministrului de externe alUE este faptul ca nu are sustinere din partea Guvernului de laBucuresti. Contactat de ZF, Severin a sustinut ca este "in silenziostampa" si ca altii trebuie sa ii aprecieze calitatile si sansele.Anterior, Mircea Geoana, seful PSD, ceruse Guvernului sipresedintelui Basescu sa sustina explicit candidatura lui Severin,insa nu avem o reactie oficial la aceasta cerere.

Potrivit Tratatului de la Lisabona, Inaltul Reprezentant alUniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, numit siMr. PESC (de la Politica Externa si de Securitate Comuna a UE) vafi unul din vicepresedintii Comisiei si va primi portofoliulAfacerilor Externe. El va fi ajutat de un Serviciu pentru pentruactiune externa, care va cuprinde reprezentanti ai ComisieiEuropene, ai Consiliului si ai ministerelor de externenationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO