Politică externă

UE se pregateste pentru o lunga perioada de reflectie

16.06.2005, 20:26 9

Statele europene vor intra, incepand cu summit-ul de astazi, de la Bruxelles, intr-o perioada indelungata de reflectie asupra viitorului Tratatului constitutional, in urma respingerii documentului de catre Franta si Olanda.

Aceasta pare a fi dorinta majoritatii liderilor europeni, ultimul apel in acest sens fiind facut de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Trebuie "cel putin o pauza" pentru a evita repetarea rezultatelor de respingere, cum s-a intamplat in Franta si Olanda, a declarat Barroso, marti seara. Apelul lui vine dupa un demers similar al premierului britanic Tony Blair, a carui tara preia, la 1 iulie, presedintia semestriala a Uniunii Europene. Miza principala a summit-ului de astazi va fi bugetul UE pentru 2007-2013. Cearta dintre Franta si Marea Britanie pe marginea impartirii banilor va face si mai dificila luarea unei decizii privind Tratatul constitutional.

Decizia Londrei de a suspenda referendumul pentru adoptarea Constitutiei, prevazut pentru primavara anului 2006 si hotararea Parisului de a renunta la a mai face apel pentru continuarea ratificarii textului par sa-i fi descurajat pe ceilalti lideri. Portugalia si Danemarca au lasat sa se inteleaga ca soarta propriilor referendumuri va depinde in mare masura de summit-ul care incepe astazi. "Exista state care vor sa continue procesul de ratificare, altele care spun ca, dimpotriva, ar fi autodistructiv sa o faca. Trebuie sa vedem daca exista sanse sa salvam Tratatul sau nu", apreciaza o sursa din cadrul comunitatii europene, citata de AFP.

Nici in Parlamentul European, eurodeputatii nu isi ascund starea de incertitudine, aproband si ei initiativa referitoare la necesitatea unei pauze in procesul de ratificare.

"Este o decizie buna cea de a intrerupe, pentru moment, procesul de ratificare pana cand vor fi luate noi decizii, la momentul oportun", in vederea evitarii unui efect de domino, dupa voturile negative din Franta si Olanda, apreciaza Hans-Gert Poettering, presedintele grupului conservator (PPE), cel mai numeros din Parlament. In majoritatea statelor in care ratificarea tratatului era prevazuta a se face prin referendum in lunile urmatoare, sondajele au aratat deja o crestere a numarului opozantilor Constitutiei Europene.

In Portugalia, sustinatorii tratatului, pana acum majoritari, detin 50,8 de procente din intentiile de vot, aproape la egalitate cu ponderea opozantilor Constitutiei (49,2%), conform unui sondaj publicat de saptamanalul Expresso. La fel s-a intamplat si in Polonia, unde un referendum este prevazut a avea loc in toamna, si in Luxemburg, stat cu traditie proeuropeana, unde alegatorii au fost chemati la urne la 10 iulie. Si in Danemarca opozantii Constitutiei Europene au devenit majoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO