Politică externă

Un an de inchisoare pentru soldatul Sivitis

21.05.2004, 00:00 27

Jeremy Sivits, 24 de ani, primul militar american trimis in fata curtii martale pentru maltratarea detinutilor irakieni din inchisoarea Abu Ghaib a primit pedeapsa maxima pentru aceste cazuri - un an de inchisoare. Soldatul, care a fost degradat si exclus din armata, si-a cerut scuze poporului irakian si prizonierilor.
Intre timp, doua fotografii necunoscute, realizate in inchisoarea irakiana, care arata soldati americani pozand langa un corp neidentificat (omul pare decedat) au fost facute publice miercuri de CNN. Cele doua fotografii sunt aproape identice: un militar american zambeste spre obiectivul aparatului de fotografiat, aplecat peste un corp necunoscut, invelit intr-un sac negru. Doar protagonistii sunt diferiti in cele doua fotografii. Ei au fost recunoscuti. Este vorba de caporalul Charles Garner si de o femeie soldat, Sabrina Harman. Cei doi erau deja cercetati in ancheta declansata dupa aparitia primelor fotografii cu detinuti maltratati. Jeremy Sivitis, primul condamnat in acest proces, a acceptat sa depuna marturie in alte dosare legate de acest scandal. Trei alti membri ai unitati sale, compania 372 de politie militara, au fost trimisi in fata procurorilor militari. Agentiile de presa au relatat pe larg procesul lui Sivitis care, spun jurnalistii prezenti la proces, plangea a un copil in momentul in care s-a pronuntat sentinta. Jurnalistii au observat ca nici una dintre victimele soldatului american nu a fost prezenta la proces. Acuzarea a cerut o pedeapsa mai mare invocand Tratatul de la Geneva privind prizonierii de razboi, dar judecatorii nu au luat in consideratie aceasta cerere. Ziaristii irakieni au calificat procesul drept un "show murdar, o plezanterie ridicola". Asta pentru ca pedeapsa pentru Sivitis nu este definitiva si poate fi redusa la doar cateva saptamani, potrivit unor surse militare americane. Ispasirea pedepsei a inceput in Irak, dupa care soldatul va fi transferat intr-un penitenciar militar, in Statele Unite. In tot acest timp sotia sa, aflata intr-un oras din Pennsylvania, va continua sa-i ridice solda, pana la sfarsitul detentiei.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO