Politică externă

Un apropiat al Kremlinului este preferat in alegerile din Cecenia

30.08.2004, 00:00 8

Cecenii au votat ieri intr-o atmosfera dominata de teama unui atac al rebelilor ceceni, pentru desemnarea presedintelui tarii. Fostul presedinte, Ahmad Kadirov, a fost ucis pe un stadion in timpul unor festivitati, cu cateva luni in urma. Kadirov, care era impus de Kremlin, a fost ucis de rebeli, in timp ce la alegerile de ieri in topul sondajelor de opinie se afla tot un om apropiat Moscovei, Alu Alkhanov. Fost ofiter in armata, Alkhanov era pratic un necunocut pana in momentul in care Kremlinul a anuntat ca il sprijina, imediat dupa asasinarea fostului presedinte. Populatia, in marea majoritate, il dadea drept favorit, unii dintre oamenii obisnuiti citati de catre agentiile straine de presa mentionand chiar posibilitatea ca Alkhanov sa fie ales cu peste 90% din voturi.
Ziua scrutinului s-a desfasurat intr-o atmosfera de teama - mai devreme avusese loc o incercare de atentat - un necunoscut s-a aruncat ii aer, fara sa produca victime sau pagube materiale. Mii de forte de securitate patrulau prin Groznii si prin imprejurimi.
Poate asa se explica si prezenta destul de mica la urne care a fost inregistrata la urne la primele ore ale diminetii - de sub zece procente.
Lumea se astepta la un atac din partea gherilelor rebelilor ceceni, care au amenintat ca se vor "manifesta" in timpul alegerilor. De altfel, la finele saptamanii au aparut si primele indicii care conduc mai limpede catre ipoteza atentatului care ar fi fost la originea prabusirii, in urma cu cateva zile, a doua avioane rusesti la un interval de cateva minute. Ipoteza ca la mijloc ar fi amestecul rebelilor ceceni devine, astfel, mai plauzibila, odata cu identificarea unor urme de explozibil printre ramasitele avioanelor prabusite. Gherilele cecene care se afla in razboi cu autoritatile ruse (de la stoparea conflictului armat, in 1996 si de la ultima interventie in forta a Moscovei, in 1999) nu au recunoscut ca ar fi autoare ale ceea ce pare a fi atentatul asupra avioanelor rusesti, insa o formatiune islamica a spus ca ar fi produs dezastrul in semn de solidaritate cu rebelii ceceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO