Politică externă

Un artizan al reformelor, in fruntea guvernului indian

24.05.2004, 00:00 18

Manmohan Singh, un economist de 71 de ani, a depus la sfarsitul saptamanii juramantul pentru functia de prim ministru al guvernului de la New Delhi, dupa retragerea din cursa a Soniei Gandhi.
Ilustra reprezentanta a clanului de care se leaga independenta si istoria moderna a Indiei s-a retras in urma unor dispute legate de originile sale italiene. Formatiunea sa politica, Partidul Congresului a castigat saptamana trecuta alegerile generale din India obtinand impreuna cu aliatii sai, in camera inferioara a Parlamentului, 300 din cele 545 de locuri. Numirea lui Singh a fost bine primita in tara, dar exista incertitudini in legatura cu disputele pentru functiile in executiv. Analistii politici indieni se tem ca aliatii comunisti si partidele regionale, impreuna cu care Partidului Congresului va forma guvernul, vor avea pretentii forte mari in viitorul cabinet. Pe acest fond, preturile actiunilor tranzactionate la bursa din New Delhi au oscilat foarte mult in ultimile zile si au o accentuata tendinta de scadere.
Singh este un colaborator apropiat al Soniei Gandhi si a fost ministru de finante intre 1991 si 1996. Are o vasta experienta economica, dar experianta lui politica este redusa, lucru ce i-ar putea crea probleme. Singh devine primul premier de religie sikh (minoritari in India) intr-o tara majoritar de religie hindusa. Presedintele tarii, Abgul Kalan, in fata caruia a depus juramantul Singh, este de religie musulmana.
Pe plan international, numirea lui Singh in fruntea guvernului a fost primita foarte bine. Statele Unite au spus ca au incredere ca el va imbunatati relatiile cu Pakistanul, tara vecina, principalul inamic al Indiei. Cele doua tari sunt puteri nucleare si in disputa Khasmirului - revendicat de ambele tari -nu s-au dat in laturi sa ameninte ca vor folosi arma nucleara. Pakistanul a primit cu caldura declaratiile lui Singh, care a spus ca va incerca sa normalizeze relatiile tarii sale cu Islamabadul. Pe plan intern, noul premier a promis ca va reduce saracia, intr-o tara in care discrepanta dintre regiuni este uriasa. In cursa pentru functia de prim ministru s-a aflat la sfarsitul saptamanii trecute si Somnath Chatterjee, un lider comunist de 74 de ani, aliat al partidului Congresului. Propus ca solutie de compromis de Sonia Ghandi, candidatura sa a cazut. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO