Politică externă

Un francez si un est-european se lupta pentru sefia FMI

09.07.2007, 18:38 24

Pentru sefia FMI se lupta (cu sanse) Polonia si Franta, dar si alte tari jinduiesc postul. Polonia l-a propus pe fostul guvernator al Bancii Centrale, Leszek Balcerowicz, in vreme ce Franta il sprijina pe Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante. Interesant este ca ambii competitori sustinuti de guvernele lor provin "din opozitie". Seful FMI este ales de ministrii de finante ai statelor membre.
Balcerowicz, un liberal convins, s-a aflat intotdeauna - in mod aproape paradoxal - in conflict cu guvernele poloneze de dreapta, iar un astfel de executiv conduce acum Polonia. Daca ar castiga, el ar fi primul est-european aflat in fruntea FMI, institutie creata in 1945 si care pana in prezent a avut noua presedinti. In ceea ce il priveste pe Strauss-Kahn, el este socialist, partid aflat in opozitie, in vreme ce puterea de la Paris graviteaza in jurul presedintelui conservator Nicolas Sarkozy. Daca va avea castig de cauza, ar fi al patrulea presedinte francez al Fondului.
Lansat cu nici o luna in urma pe scena mondiala, Sarkozy a pus ieri piciorul in prag. Intr-un interviu publicat ieri in Le Journal du Dimanche el afirma: "Vreau ca Dominique Strauss-Kahn sa fie candidatul Frantei la conducerea FMI intrucat este cel mai potrivit pentru acest post".
Totusi, chiar daca este un economist cunoscut, Strauss-Khan nu are notorietatea - cel putin in Europa de Est - a lui Balcerowicz. Acesta din urma este initiatorul terapiei de soc, metoda introdusa in economia Poloniei dupa caderea comunismului si numita de FMI "big bang-ul" lui ianuarie 1991.
Terapia de soc a avut un rol semnificativ in refacerea economica a Poloniei, chiar daca la inceput a fost aspru criticata. Ea a presupus o serie de reforme si legi care sa puna capat hiperinflatiei si sa balanseze bugetul national. In momentul in care in Romania sloganul preferat era "nu ne vindem tara", "socul" polonez a insemnat liberalizarea preturilor in proportie de 95%. In urma acestei masuri salariile reale au scazut foarte mult comparativ cu ceea ce era inainte de 1989. In urma acestor reforme dure, economia Poloniei a cunoscut, intre 1989 si 2000, cea mai mare crestere din randul tarilor post-comuniste. Inflatia a scazut la 10%, rata somajului si datoriile externe au fost micsorate, iar exporturile au fost orientate catre Vest.
O importanta au avut si politicile fiscale stricte, care au ajutat la mentinerea stabilitatii dintre zlotul polonez si dolarul american. Sub Balcerowicz, guvernul polonez a restructurat cadrul legal si administrativ al investitiilor in vederea stimularii economiei si atragerii de parteneri straini. Succesul acestor politici a facut ca Polonia sa fie prima tara est-europeana care a primit un credit international din partea unor institutii straine. Polonia a capatat forta, iar Balcerowicz notorietate. Numele sau a fost vehiculat in trecut si pentru preluarea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Insa francezii care au avut pana in prezent trei presedinti la carma FMI nu se lasa. Sarkozy a anuntat ieri ca vrea ca Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante si membru al partidului socialist francez, sa devina director general al FMI. Sarkozy a declarat intr-un interviu acordat publicatiei Le Journal du Dimanche ca sprijina candidatura lui Strauss-Kahn si ca a discutat deja in acest sens atat cu presedintele american George W. Bush, cat si cu lideri din Spania, Italia si Marea Britanie.
Criticii presedintelui francez sustin ca acesta vrea ca Strauss-Kahn - profesor de economie foarte apreciat care a detinut de-a lungul vremii portofolii ministeriale precum cel al industriilor sau a finantelor - sa obtina postul pentru a-i priva pe socialisti de unul dintre cei mai populari si eficienti reprezentanti.
Sarkozy sustine insa ca este presedintele tuturor francezilor si doreste sa se asigure ca sunt promovate cele mai mari talente, indiferent de culoarea politica.
"Stiu ca postul de director general al FMI este printre cele mai ravnite. Pentru a-l obtine trebuie sa ai multa credibilitate si sa fii poliglot, iar Dominique Strauss-Kahn are aceste calitati", a spus presedintele francez.
Sarkozy a adaugat, fara sa ofere alte detalii, ca el si Dominique Strauss-Kahn au aceeasi viziune in ceea ce priveste activitatea FMI.
Actualul director general al Fondului, spaniolul Rodrigo Rato, a anuntat saptamana trecuta ca se va retrage din functie in luna octombrie pentru a dedica mai mult timp familiei.
Si alte tari au indicat ca au candidati pentru conducerea FMI, iar ministrii de finante din statele Uniunii Europene urmeaza sa discute optiunile saptamana viitoare la Bruxelles.
Sarkozy ar putea participa si el la reuniunea ministrilor de finante, pentru a sustine strategia guvernului francez in domeniul bugetului si va profita, mai mult ca sigur, de ocazie pentru a promova candidatura lui Strauss-Kahn, dupa cum a comentat ieri presa din Franta.
Si alte tari sunt cu ochii pe sefia FMI. Printre alte nume vehiculate se numara cel al britanicului Andrew Crockett, fost presedinte al Bancii Reglementelor Internationale, si al unui alt francez, Jean Lemierre, care s-a declarat insa multumit de functia de presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pe care o detine.
In Italia, purtatorul de cuvant al guvernului, Silvio Sircana, a spus ca nu are informatii privind posibili candidati italieni, cu toate ca au existat zvonuri legate de guvernatorul bancii centrale, Mario Draghi, dezmintite insa de acesta.
Fondul Monetar International este o organizatie internationala formata din 185 de tari care are drept scop supravegherea sistemului financiar global, monitorizand schimburile financiare si balantele de plata, dar si oferirea de ajutor financiar si tehnic. Sediul sau se afla la Washington D.C., Statele Unite. A fost fondat pe 27 decembrie 1945, prin semnarea unui acord intre 29 de tari, ca o solutie la situatia economica dificila pe care a cunoscut-o intreaga lume dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
De-a lungul existentei sale, Fondul Monetar International a fost criticat pentru unele dintre masurile pe care le-a luat.
Criticile au inceput inca din perioada Razboiului Rece si afirmau ca FMI sustine dictaturile militare capitaliste precum cea americana. Printre critici se mai numara si apatia Fondului fata de viziunile asupra democratiei, drepturilor umane si miscarilor muncitoresti. Altii au afirmat ca FMI nu poate democratiza statele suverane si ca acesta nu e principalul sau scop, acela fiind de a promova stabilitatea economica. Sustinatorii Fondului sustin ca stabilitatea economica este precursoarea democratiei.


Leszek Balcerowicz
In vremea comunismului Balcerowicz (50 de ani) a facut parte din echipa de consilieri pe probleme economice a primului-ministru al Republicii Populare Polonia. Apoi s-a apropiat de sindicatul Solidaritatea. In perioada septembrie 1989 pana in august 1991 a fost prim-ministru al Poloniei, iar din octombrie 1997 si iunie 2000, ministru al finantelor. La 22 decembrie 2000 a devenit Guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, post pe care l-a parasit anul trecut Este autorul "terapiei de soc" care a schimbat fata Poloniei postcomuniste.


Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn (58 de ani), politician, avocat si economist francez, este membru al Partidului Socialist Francez. Este cunoscut si ca profesor la Institutul de Studii Politice din Paris si la ?cole des Hautes Etudes Commerciales. Este actualmente profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, unde preda microeconomie si macroeconomie.
De-a lungul vremii a detinut mai multe portofolii ministeriale intre care cel al industriei si finantelor.



Presedintii din ultimii 20 de ani ai FMI

Michel Camdessus (Franta)
A fost unul dintre cei mai longevivi si cei mai influenti presedinti ai Fondului Monetar International. El a condus FMI intre 16 ianuarie 1987 si 14 februarie 2000. Este, de asemenea, Guvernator onorific al Bancii Centrale Franceze.

Horset Kohler (Germania)
Este actualul presedinte al Germaniei. A condus Fondul Monetar International intre 1 mai 2000 si 4 martie 2004, cand a renuntat la post pentru a candida la alegerile prezidentiale din Germania. El a mai fost presedinte al Berd.


Anne Krueger (Statele Unite)
A avut cel mai scurt mandat la conducerea Fondului Monetar International (intre 4 martie 2004 si 7 iunie 2004), pozitia fiind provizorie. Doamna de fier a FMI a mai fost economistul-sef al Bancii Mondiale.


Rodrigo Rato (Spania)
Este actualul presedinte al Fondului Monetar International (ocupand aceasta functie de pe 7 iunie 2004) si este asteptat sa renunte la post in luna octombrie 2007, dupa cum a anuntat la ultima intalnire a FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO