Politică externă

Valul albastru nu a mai avut loc

19.06.2007, 18:44 16

"Valul albastru" anuntat dupa turul al doilea al alegerilor legislative din Franta nu a mai avut loc, iar analistii cred ca francezii au refuzat sa semneze un cec in alb - "cec in albastru" cum scrie presa franceza, albastru fiind culoarea dreptei - Guvernului de dreapta al presedintelui Nicolas Sarkozy, oferindu-i totusi o majoritate care-i permite adoptarea imediata a reformelor.
Partidul de dreapta, Uniunea pentru o Majoritate Populara (UMP), a presedintelui Nicolas Sarkozy a castigat duminica, in al doilea tur al alegerilor legislative, majoritatea absoluta a mandatelor in Adunarea Nationala (Camera inferioara a Parlamentului), avand 318 deputati dintr-un total de 577 , dar nu a inregistrat scorul pe care il anticipau sondajele care spuneau ca dreapta ar putea castiga chiar si 450 de mandate.
Stanga franceza, reprezentata in principal de Partidul Socialist, si-a limitat infrangerea pe care aceleasi sondaje o anuntau a fi una fara precedent. Socialistii au castigat 185 de mandate, mai multe decat in alegerile pierdute din 2002. Daca in urma cu o luna, in alegerile prezidentiale rata prezentei la vot a fost una record (85%), alegerile de duminica au reprezentat si ele un record, dar la polul opus. Rata absentei a fost de 40%, o cifra-record de la inceputul celei de-a cincea Republici franceze (1958).
Ziarele din Franta comenteaza cum este firesc rezultatul alegerilor, dar mirarea este ca populatia nu a confirmat la vot spusele sondajelor care prevesteau o victorie zdrobitoare a "valului albastru". "'Cecul albastru' (...) nu a fost onorat. Alegatorii au semnalat refuzul fata de o camera monocolora si o putere conferita in intregime unui singur om", scria ieri Liberation (de stanga).
Cotidianul de dreapta Le Figaro (dreapta) sustine ca "daca francezii sunt favorabilli ideii de reforma, nu sunt dispusi sa accepte ceea ce nu s-a maturizat (...)".
Sarkozy ceruse francezilor sa-i acorde o majoritate sporita in Parlament pentru a-si duce la capat reformele promise. El a promis ca va modifica legislatia franceza in domeniul muncii si va reduce unele impozite pentru a revitaliza economia Frantei.
Ieri, premierul Francois Fillon a fost reconfirmat in functie (Guvernul a fost numit in urma cu doar o luna) si a primit ordinul sa formeze un nou guvern.
Din acesta va lipsi insa numarul doi in ierarhia Guvernului francez si ministru al ecologiei, Alain Juppe. El si-a anuntat demisia din Executiv dupa infrangerea suferita in alegerile legislative in circumscriptia sa din Bordeaux.

C'est fini
Socialistii Segolene Royal (53 de ani, fost candidat prezidential) si Francois Hollande (52 de ani, seful Partidului Socialist), un cuplu inedit din politica franceza, au anuntat ca s-au despartit, dupa o relatie de 30 de ani. Anuntul a fost facut in ziua celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franta, pierdut de Partidul Socialist. Royal si-a justificat despartirea de fostul ei partener impreuna cu care are patru copii printr-o relatie a lui Hollande cu o alta femeie. Anuntul i-a luat prin surprindere pe socialisti, dar o buna parte dintre ei rasufla usurati. Cei doi adusesera suficienta tensiune in partid, in conditiile in care nu aveau opinii comune in privinta drumului pe care ar urma sa-l ia socialistii. Insa lucrurile nu se vor calma curand. Royal, invinsa de Sarkozy la prezidentiale, dar care a obtinut totusi 47% din voturile francezilor, si-a anuntat intentia de a candida la sefia partidului, functie detinuta in prezent de fostul ei partener. Planurile ei vor fi prezentate pe larg intr-o carte ce va apare maine pe piata. "I-am cerut lui Francois Hollande sa paraseasca domiciliul, sa-si traiasca relatia sentimentala, de acum inainte prezenta in carti si in ziare si ii urez sa fie fericit", sustine Royal in lucrarea "Culisele unei infrangeri" care urmeaza sa apara maine. Hollande a confirmat despartirea, in cursul noptii de duminica spre luni. Situatia relatiei dintre Segolene Royal si Francois Hollande, care au fost impreuna timp de 30 de ani, fara a fi niciodata casatoriti, a facut obiectul speculatiilor. Segolene Royal si Francois Hollande s-au cunoscut in 1978, la cursurile prestigioasei institutii de invatamant ENA (Scoala Nationala de Administratie din Franta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO