Politică externă

Vctoria amara a colonistilor israelieni

05.05.2004, 00:00 19



George W. Bush nu este la prima greseala de calcul facuta in Orientul Mijlociu. Dar, din cauza multelor greutati pe care le intapina in Irak respingerea de catre Likud, (partidul lui Ariel Sharon), a planului de retragere unilaterala a Israelului din provinciile palestiniene nu pare ca-l va afecta foarte tare. Presa de peste ocean a mediatiza ieri pe larg ceea ce numeste "esecul lui Bush" in a pacifica Orientul Mijlociu - cu referire la planul Sharon de retragere din Gaza, plan sprijinit de Bush. Departamentul de Stat prefera sa de-a vina pe premierul israelian afirmand ca respingere planului este "un esec al lui Sharon". Nu toti americanii sunt de aceeasi parere, iar peste 50 de fosti diplomatie americani au criticat dur, intr-o scrisoare deschisa, politica lui Bush in Orientul Mijlociu. Ei spun ca din cauza lui Bush Statele Unite si-au pierdut credibilitatea si prietenii. Presedintele american este avertizat ca politica sa in Orientul Mijlociu si mai ales sprijinul neconditionat pentru Ariel Sharon dinamiteaza prestigiul SUA si aduce deservicii nu numai Americii, dar si Uniunii Europene si tarilor musulmane. Tonul este dur si pe alocuri patetic: "Prin sprijinul incalificabil acordat de dumneavoastra asasinatelor extrajudiciare comise de Sharon, zidul de separare (pe care Israelul il construieste in jurul privinciilor palestiniene - n.n.), identic celui al Berlinului, pentru masurile dure adoptate in teritoriile palestiniene, iar acum, pentru acest plan unilateral, tara noastra isi va pierde credibilitatea, prestigiul, dar si prietenii". Fragmante din scrisoare au fost publicate de Financial Times, publicatie care aminteste de un protest similar al fostilor diplomati britanici fata de sustinerea pe care Tony Blair i-o acorda lui George W. Bush.



In urma cu doua saptamani presedintele american si-a data acordul fara rezerve pentru proiectul de retragere unilaterala a Israelului din Fasia Gaza. Sub presiunile lui Ariel Sharon care a amenintat ca-si va anula vizita la Washington, Bush l-a asigurat pe premierul israelien ca va consimti ca Israelul sa se retraga din Fasia Gaza pastrand in aceeasi vreme o parte din teritoriile Cisiordaniei. Este vorba de teritoriile cucerite de Israel dupa razboiul israeliano-arab din 1967, care complica foarte mult dosarul Orientului Mijlociu. Bush a facut atunci niste declaratii care au revoltat lumea araba. El a spus ca refugiatii palestinieni nu au nici un drept sa ceara sa se reintoarca in fostele lor teritorii, in Cisiordania, intrucat situatia geopolitica s-a schimbat. Planul lui Sharon a esuat din cauza opozitiei partidului sau, Likud, chemat intr-un referendum intern sa-l aprobe. Opozitia a depus in parlament o motiune de cenzura impotriva guvernului care a fost insa respinsa. Opozitia cere acum demisia guvernului. Seful Partidului Muncii (in opozitie) Simon Peres a remarcat faptul ca Sharon nu mai are suatinere nici in sanul propriului partid si trebuie inlocuit. In ciuda infrangerii in randul propriului partid, presa din Israel a constatat ca Sharon are un puternic sprijin popular (doua treimi din populatie i-au sustinut planul de retragere unilaterala). El este candidatul cel mai bine plasat in eventualitatea organizarii de alegeri anticipate.



Presa din Israel a pus la punct trei scenarii: un nou referendum, la nivel national (nu doar i sanul partidului Likud) privind planul de retragere a lui Sharon; elaborarea unui nou plan, sau o remaniere a cabinetului. In acest ultim caz, Sharon i-ar putea indeparta din cabinet pe partenerii sai ultraconservatori, adica exact acei oameni care i-au asigurat esecul in sanul partidului.



Nici o ipoteza nu a prins deocamdata contur. Sharon a anuntat ca nu va renunta la planul sau, ci doar ca el va fi modificat. Premierul nu a dat detalii, dar presa israeliana, sustine ca el va fi mai putin ambitios decat primul proiect. Nu vor mai fi evacuate toate coloniile din Gaza, ci doar cele izolate. Acest lucru il pune insa in mare incurcatura intrucat nu se mai stie daca Washingtonul, care laudase planul de retragere unilaterala va fi de acord doar cu o retragere partiala.



Colonistii israelieni din Fasia Gaza, care ar fi urmat sa fie stramutati, au savurat infrangerea lui Sharon si au anuntat ca vor incepe sa construiasca noi cartiere, vor planta copaci pentru ca dupa zece ani sa se bucure de roadele lor. Dar victoria lor are deja un gust amar. Au castigat o batalie impotriva generalului Sharon, dar razboiul nu s-a terminat. Ei risca sa si-i ridice in cap pe majoritatea israelienilor care doresc pacea. Acestia ii dau dreptare lui Sharon care spune ca statul evreu nu-si mai poate permire sa se afle in razboi cu trei milioane de palestinieni, doar de dragul a catorva mii de israelieni care traiesc in colonii. Este o afirmatie de neconceput la Sharon pana in urma cu catva timp. Pentru partidul sau care a glorificat tot timpul <Eretz Israel> afirmatia este si ea de neinghitit. Colonistii au taxat imediat afirmatiile celui care il numeau pana nu de mult <Arik>, adica tatal nostru. Il acuza astazi ca "si-a intors haina pe dos"-, vorbeste ca un stangist (partidul sau este de dreapta) cand evoca ocupatia si vorbeste de coloni ca de o minoritate. Colonii stiu insa ca atunci cand Sharon este ranit poate deveni periculos. Subventiile catre colonii pot fi reduse. Sharon ar putea sa-i prezinte ca pe niste oameni care nu dores pacea. Deja presa a incept sa murmure, nemultimita de marea influenta pe care colonii o au in radul partidului la guvernare. Yediot Aharont, unul dintre cele mai influente cotidiane din tara scria ieri ca sub influenta "Consiliului Colonilor din Iudeea Samaria si Gaza", Israelul ar putea deveni o noua Africa de Sud de pe vremea aparthaidului. O tara izolata pe plan international, "un stat binational".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO