Politică externă

Voronin cere trupe de mentinere a pacii in Moldova

04.12.2003, 00:00 17

Republica Moldova va propune un nou plan pentru solutionarea crizei transnistrene, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, presedintele moldovean, Vladimir Voronin. El a facut aceasta declaratie la o zi dupa ce reuniunea ministrilor de externe a esuat din cauza refuzului Moscovei de a-si retrage trupele din Moldova si Georgia si la o sapamana de la respingerea planului Kremlinului de federalizare a tarii. "In curand, vom inainta un document propriu, o eventuala comanda politica pentru Comisia Constitutionala, care se va baza in mare parte si pe memorandumul propus de Rusia, pe propunerile OSCE, si pe propriile noastre analize", a spus Voronin. Oficialul moldovean a adaugat ca Republica Moldova insista asupra catorva lucruri, printre care "prevederile despre Senat si Camera Reprezentantilor, care stipulau dreptul de veto al deputatilor alesi in Transnistria, repartizarea imputernicirilor, instrumentele obligatorii de democratizare a vietii social politice in Transnistria, formatul eventualelor garantii militare si principiul asigurarii lor la nivel international". Voronin a precizat ca documentul va fi prezentat tuturor mediatorilor, dar si Uniunii Europene, adaugand ca "formatul actual al procesului de negocieri ramane neschimbat". Presedintele moldovean a mai declarat ca Republica Moldova va cere trimiterea de forte multinationale de pace in Transnistria, iar acestea "pot veni pana sau dupa semnarea unui document privind solutionarea crizei transnistrene". Voronin a criticat opozitia pentru organizarea protestelor si a declarat ca "cei care se pronunta impotriva federalizarii, se pronunta de fapt impotriva reunificarii tarii, pentru pastrarea unui focar de tensiune, pentru mentinerea prezentei militare straine, facand imposibila integrarea europeana". Referindu-se la memorandumul propus de Rusia si respins de Chisinau, seful statului moldovean a spus ca nu a putut semna un document "care nu facea decat sa intruneasca cele mai proaste elemente ale sistemelor politice din Moldova si din Transnistria".
Tot ieri delegatia moldoveana la reuniunea interministeriala a OSCE de la Maastricht, care s-a incheiat marti, si-a exprimat regretul fata de faptul ca nu a fost posibila adoptarea unei decizii referitoare la Republica Moldova. "Adoptarea unei decizii pertinente a Consiliului Ministerial era importanta pentru a reflecta in mod adecvat progresele realizate in acest an, inclusiv in ceea ce priveste reglementarea politica a conflictului transnistrean sau implementarea deciziilor de la Istanbul referitoare la retragerea fortelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul moldovean al Afacerilor Externe. O astfel de decizie ar fi contribuit la o mai mare eficienta a activitatii OSCE in eforturile de solutionare a acestor probleme, se arata in documentul citat. "Suntem convinsi ca rezolvarea conflictului trebuie sa se bazeze pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii (...). Acest obiectiv poate fi realizat doar prin cooperarea strinsa dintre mediatori. (...) Crearea unei misiuni multinationale sub mandat OSCE este indispensabila pentru o reglementare politica. Retragerea completa si neconditionata a fortelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu deciziile adoptate in cadrul summitului OSCE de la Istanbul, ar asigura un climat favorabil reglementarii conflictului", apreciaza autoritatile moldovene. Conferinta OSCE de la Maastricht s-a incheiat fara adoptarea unei declaratii comune, deoarece Rusia a refuzat sa semneze textul care facea referire la crizele din Republica Moldova si Georgia, a declarat presedintele in exercitiu al OSCE, Jaap de Hoop Scheffer. Potrivit presei de la Moscova, delegatia rusa a refuzat sa semneze declaratia din cauza ca unele state europene conditioneaza ratificarea Tratatului cu privire la armele conventionale in Europa (FACE), de retragerea trupelor ruse din cele doua foste republici sovietice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels