Politică externă

Voronin e critic la adresa CSI

16.09.2004, 00:00 17

Presedintele Vladimir Voronin si-a contramandat deplasarea la reuniunea sefilor de stat ai CSI, care se va desfasura astazi la Astana. El a anuntat ca l-a delegat pe premierul Tarlev sa reprezinte Moldova - "Agenda summitului CSI este de asa natura inca prezenta premierului la reuniune este suficienta", a declarat Voronin, citat de agentia Novosti-Moldova.
"In paralel cu summitul CSI, la Astana se va desfasura si reuniunea statelor Spatiului Economic Unic (SEU) (...). Subiectele cheie si abordarile cele mai interesante sunt analizate in cadrul reuniunii celor patru presedinti ai tarilor membre SEU - Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan. Acestia au ce sa discute, au o agenda reala, nu una virtuala. Aceasta reuniune este principalul eveniment de la Astana", a precizat seful statului, adaugand ca summitul CSI nu este decat o acoperire pentru reuniunea SEU.
"Republica Moldova s-a hotarrat, cu deplina fermitate, asupra prioritatilor de integrare. In aceasta toamna va fi semnat planul bilateral Uniunea Europeana - Republica Moldova. Si acesta este un eveniment deosebit de important, care obliga tara noastra sa isi modernizeze nu doar cadrul legislativ, dar si intregul management de stat", a subliniat presedintele Voronin.
"CSI a ramas doar un club al statelor care alcatuiau anterior URSS. Si atit! Dinamica de integrare in CSI este in descrestere. Cu toate acestea, noi apreciem sistemul relatiilor multilaterale format in acest cadru. Decit nimic, mai bine asa. Acest sistem nu contravine sub nici o forma alegerii pe care a facut-o Republica Moldova, iar integrarea sa in structurile europene nu impune iesirea din CSI".
In septembrie 2003, in cadrul summitului CSI de la Ialta, presedintele Voronin a acuzat Rusia, Ucraina, Kazahstanul si Belarusul - fondatorii Spatiului Economic Unic (SEU), de "deprecierea actiunilor CSI".  Potrivit sefului statului moldovean, dupa crearea SEU, obligatiile Chisinaului pe termen lung in cadrul Comunitatii au fost puse "sub semnul intrebarii", astfel incat Republica Moldova "va trece la actiuni mult mai hotarate in directia Uniunii Europene". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO