Politică externă

Voronin isi mentine puterea prin preluarea conducerii Parlamentului

12.05.2009, 19:21 22

Comunistul Vladimir Voronin a fost ales presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, fapt ce ii va permite sa controleze in continuare tot ce misca la Chisinau. Liderul comunist a fost ales cu 60 de voturi, opozitia neparticipand la vot.

Postul de presedinte al Parlamentului ii ofera lui Voronin o influenta sporita, legal chiar mare decat acea pe care o avea ca sef al statului, intrucat Legislativul il poate demite pe presedinte.
Presedintele Republicii Moldova are o pozitie mai degraba de reprezentare, dar, cu toate acestea, Voronin a condus in ultimii opt ani, din fotoliul de presedinte al Republicii Moldova, intreaga politica din tara, asta si pentru ca detinea controlul Partidului Comunist la putere.
Tot ieri, deputatul comunist Vladimir Turcan a fost ales prim-vicepresedinte al Parlamentului de la Chisinau, cu 60 de voturi pentru, in timp ce Grigore Petrenco a fost desemnat vicepresedinte. Celalalt vicepresedinte al Legislativului ar trebui sa fie un reprezentant din partea partidelor din opozitie, insa acesta nu a fost ales. Liderii grupurilor parlamentare din opozitie anuntasera anterior ca nu vor participa la alegerea conducerii Parlamentului.
 
Voronin s-ar vrea un Vladimir Putin al Moldovei
Aceasta ii trimite cu gandul pe unii analisti la schimbarea de putere din Rusia in 2008. Anul trecut Vladimir Putin a parasit postul de presedinte, predandu-i stafeta lui Dmitri Medvedev, si a fost numit premier. Cu toate acestea insa, el a ramas la conducerea tarii "in tandem" cu noul presedinte. Cei doi sustin ca actuala guvernare de la Moscova este una bicefala.
Potrivit Legii fundamentale a Re-publicii Moldova, statul este o republica parlamentara, iar seful statului este ales de Legislativ. Parlamentul moldovean urmeaza sa-l aleaga pe noul presedinte al statului, care trebuie numit in func-tie cu 61 de voturi din cele 101 ale deputatilor.
Acest lucru impiedica Partidul Comunist, care are numai 60 de mandate de deputati, sa isi impuna fara probleme candidatul la presedintie.
Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care propune primul-ministru, drept pentru care, daca numirea sefului statului este amanata, atunci Republica Moldova va ramane intr-o criza lunga de guvernare.
Dupa doua tentative esuate de alegere a presedintelui, Parlamentul este dizolvat si se organizeaza alegeri anticipate.
Opozitia contesta victoria Partidu-lui Comunist la ultimele alegeri legislative din 5 aprilie si cere organizarea de alegeri anticipate.
Toate nemultumirile au culminat pe 6 si 7 aprilie cu o serie de proteste foarte violente la Chisinau. Protestatarii au distrus atunci sediile Parlamentului si Presedintiei.
Aceste proteste au dus si la tensio-narea relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, dupa ce Vladimir Voronin a acuzat autoritatile romane de implicare in manifestatiile din capitala moldoveana.
 
Voronin: Imi mai ramane un post de prim-ministru si inchidem cercul de dictatura
Vladimir Voronin si-a exprimat ieri convingerea ca Partidul Comunistilor va obtine si al 61-lea vot, cel necesar pentru alegerea unui nou presedinte.
"O sa se gaseasca. Noi nu cautam. Va veni el. O sa voteze cei care sunt alesi de popor", a spus Voronin.
Liderul Partidului Comunist a subliniat ca deputatii opozitiei ar trebui sa fie cei mai interesati sa nu se ajunga la alegeri anticipate. "Ei trebuie sa fie foarte interesati sa aleaga mai repede presedintele.
Altfel, conform Constitutiei, eu raman mai departe presedintele tarii. E super. Imi mai ramane un post de prim-ministru si inchidem cercul de dictatura si gata", a spus Vladimir Voronin, refuzand sa dezvaluie numele candidatului PCRM la functia de sef al statului.
Potrivit noului presedinte al Parlamentului moldovean, in cazul in care se va ajunge totusi la anticipate, tara nu va ramane fara guvern.
"Noul guvern va fi numit, indiferent daca va fi ales sau nu seful statului. Chiar daca ne vor impune sa trecem la alegeri anticipate, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa numim noul guvern, fiindca tara trebuie guvernata. S-o lasam asa, pe seama celor care nu au raspuns niciodata in viata de nimic si nici nu pot raspunde? E periculos. Vom forma guvernul si apoi voi emite decretul despre alegeri anticipate", a spus Voronin.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO