Politică externă

Voronin s-a dus la Iuscenko inainte de alegeri

02.03.2005, 00:00 13

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a vizitat, cu doar cinci zile inainte de alegerile parlamentare din tara sa, pe presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko.


Voronin s-a dus la Kiev pentru a discuta, potrivit purtatorului de cuvant al Presedintiei ucrainene, despre problema transnistreana. Voronin si Iuscenko urmau sa discute in special despre problema sporirii controlului la frontiera dintre Ucraina si Transnistria, care a devenit o placa turnanta a activitatilor de contrabanda. Uniunea Europeana, o noua tinta de politica externa a ambelor tari de la rasaritul granitelor Romaniei, a cerut - in cadrul parteneriatului cu Kievul si Chisinaul - masuri ferme de reducere a contrabandei. De altfel, ambele tari au fost anuntate ca parteneri in cadrul Planului de vecinatate a UE, un cadru de colaborare cu tarile care nu vor face intr-un termen delimitat in timp parte din UE.


Presedintele ucrainean a fost primit saptamana trecuta de Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si si-a exprimat speranta ca anumite "conflicte" din zona Ucrainei, cum ar fi cel transnistrean, vor fi solutionate. El a recomandat negocieri intre toate partile interesate, pentru clarificarea situatiei.


In acelasi timp, Voronin este citat de AFP cu declaratia potrivit careia se teme ca la scrutinul de duminica sa nu se inregistreze fraude puse la cale de catre opozitie.


Partidul Comunistilor, pe care il conduce Voronin, este favorit in sondajele de opinie de la Chisinau. La distanta apreciabila se situeaza Blocul Moldova Democrata si Partidul Popular Crestin-Democrat.


In acelasi timp, justitia moldoveana a decis ca orice demonstratie de protest care va fi organizata dupa alegerile de la 6 martie va fi declarata ilegala. Este un mod care poate fi interpretat ca fiind o masura de precautie fata de ceea ce mai multe publicatii occidentale au pomenit - posibilitatea ca alegerile de la 6 martie sa fie baza de pornire a unei revolutii portocalii, de felul celei de la Kiev sau a uneia similare cu cea care a dus la schimbarea de regim din Georgia.



Vladimir Voronin si Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, au fost singurii sefi de state din CSI care nu au recunoscut rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin din Ucraina. Liderul georgian, Mihail Saakasvili, a anuntat ca se va deplasa in aceste zile la Kiev pentru a-l intalni pe Voronin.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO