Politică externă

Ziarista franceza Florence Aubenas a impartit aceeasi celula cu jurnalistii romani rapiti

13.06.2005, 19:37 44

Ziarista franceza Florence Aubenas, de la cotidianul Liberation si ghidul sau irakian Hussein Hanun au fost eliberati dupa mai bine de cinci luni

(157 de zile) de captivitate in Irak.

Vestea eliberarii lor a fost facuta publica ieri. Aubenas si Hanun au fost eliberati, sambata dupa-amiaza, la aproape trei saptamani dupa punerea in libertate a jurnalistilor romani (la 22 mai) care au confirmat ieri ca au impartit, vreme de o luna si jumatate, acelasi spatiu cu Florence Aubenas, in perioada de captivitate.

Aubenas urma sa ajunga aseara in Franta, la ora 23.00 ora Romaniei. Anuntul eliberarii ziaristei si a ghidului sau a suscitat reactii de bucurie si usurare in Franta, atat in randul familiei jurnalistei si al prietenilor si confratilor ei, precum si in lumea politica si religioasa.

Sylvie Aubenas, sora lui Florence, a declarat ca este "nebuna de bucurie". De sambata, intreaga familie a lui Florence Aubenas, inclusiv parintii ziaristei, era reunita la Paris.



Chirac: Este bucuria intregii natiuni

Presedintele francez, Jacques Chirac, a vorbit, ieri, despre bucuria intregii natiuni: "In numele vostru, al tuturor, doresc sa le impartasesc lui Florence Aubenas si lui Hussein Hanun bucuria noastra si a intregii natiuni de a-i sti in libertate si in curand". El a omagiat "extraordinara mobilizare din Franta si din strainatate". "A fost o demonstratie magnifica de solidaritate si speranta", a afirmat Chirac.

Tanara voluntara Clementina Cantoni, rapita in Afganistan si eliberata joi, dupa 25 de zile de captivitate, i-a dedicat lui Florence Aubenas petrecerea organizata de familia sa la revenirea in tara.

Ghidul irakian al jurnalistei franceze Florence Aubenas, Hussein Hanun, eliberat in acelasi timp cu ea, s-a intors in sanul familiei, ieri, la Bagdad. Fostul ostatic, care s-a intors in cartierul Jadria, in care locuieste, cu o masina a ambasadei Frantei, a fost primit cu strigate de bucurie de catre sotia sa, Suha, de catre cei patru copii, precum si de catre alte rude. O oaie a fost taiata la intrarea in locuinta sa - o casa cu doua etaje - pentru a se sarbatori intoarcerea lui Hanun. Sotia s-a aruncat la picioarele sale si a inceput sa i le sarute, dupa care fostul ostatic a intrat in casa.



S-a platit rascumparare?

Potrivit directorului editorial al cotidianului francez Liberation, Antoine de Gaudemar, cei doi ostatici - rapiti, la 5 ianuarie 2005, la Bagdad - au fost eliberati sambata dupa-amiaza.

Secretarul general al organizatiei Reporters sans Frontieres, Robert Menard, declarase, sambata, ca intermediari ai rapitorilor jurnalistei franceze Florence Aubenas au cerut, in primele trei saptamani dupa rapirea acesteia, o suma de ordinul a 15 milioane de dolari in schimbul eliberarii. Ministerul francez de Externe s-a grabit insa sa dezminta, sambata, declaratiile lui Menard, sustinand ca nu s-a platit nimic.

Arabi, asiatici, occidentali sau irakieni, cetateni ai unor state membre ale coalitiei sau nu, nici o tara nu a fost practic scutita de luarile de ostatici din Irak, fenomen aparut in aprilie 2004 si care ii vizeaza in special pe jurnalistii straini.

In total, circa 30 de ostatici originari din mai multe tari au fost executati in Irak.



Un ziarist meticulos

Florence Aubenas, ziarista a cotidianului Liberation care a fost eliberata dupa cinci luni de captivitate in Irak, este o profesionista extrem de meticuloasa, a carei rapire a suscitat dezaprobarea francezilor si o mobilizare fara precedent in Franta.

Aubenas este cetatean francez si s-a nascut la 6 februarie 1961 in Belgia, la Bruxelles, fiind fiica unui diplomat al Comunitatii Europene, Benoit Aubenas, si a lui Jacqueline, critic si profesor de istoria cinematografiei.

Florence Aubenas a locuit in Belgia inainte de a se muta in apropiere de Paris. Ea a urmat cursurile Centrului pentru Formarea Jurnalistilor de la Paris, pe care le-a absolvit in 1984.

Ziarista a debutat la cotidianul Le Matin, a lucrat ca editor la Nouvel Economiste si s-a alaturat echipei Liberation in 1986. In redactia Liberation, ea a fost editor, redactor la departamentul Societate si apoi la Externe, dupa care a devenit reporter principal. A relatat despre evenimente din Rwanda, Kosovo, Algeria, Afganistan si Irak, precum si despre mai multe procese importante din Franta.

Florence Aubenas este autoarea mai multor carti referitoare la redactarea articolelor si la tehnicile de investigatie jurnalistica, pe care le-a scris in colaborare cu filozoful si psihanalistul Miguel Benasayag.

Impreuna cu tunisiana Sihem Bensedrine, ziarista a publicat, in 2003, "Scrisoare catre o prietena irakiana (disparuta)", care relateaza despre situatia societatii irakiene dupa declansarea razboiului, iar in 1995 a publicat o carte despre experienta sa din Rwanda.

Jurnalista pregatea o carte despre afacerea Outreau - un proces pentru pedofilie pe care l-a urmarit cu atentie si care s-a finalizat cu achitarea majoritatii acuzatilor.

Sosita la Bagdad la 16 decembrie 2004, ziarista a disparut, impreuna cu ghidul ei irakian Hussein Hanoun, la 5 ianuarie 2005. M



Marie-Jeanne Ion: "Mi-a fost ca o sora mai mare"

Marie-Jeanne Ion a declarat, ieri, ca in locul in care au fost detinuti ziaristii romani s-au aflat si Florence Aubenas si Hussein Hanun. "O bucurie asa de mare n-are cum sa fie descrisa in cuvinte. Cred ca este singura veste pe care am asteptat-o de foarte mult timp", a spus Marie-Jeanne Ion, referindu-se la eliberarea ziaristei franceze si a ghidului sau. Ea a adaugat ca Florence Aubenas i-a fost, in perioada detentiei, ca o sora mai mare. "Este cel mai inteligent, puternic si bun om pe care l-am cunoscut in viata asta", a precizat Marie Jeanne. Ea a mai spus ca au putut comunica intre ei chiar daca erau legati la ochi, cand gardienii nu erau prin preajma, soptind la ureche.



Ovidiu Ohanesian: "Astept cu nerabdare sa ne intalnim"

"Am fost impreuna. Acesta este momentul pe care il asteptam de foarte mult timp pentru a putea spune ceva. Este incredibil. Sunt foarte fericit si astept cu nerabdare sa ne intalnim", a declarat Ovidiu Ohanesian.

Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, si Sorin Miscoci au afirmat, intr-o conferinta de presa pe care au sustinut-o in urma cu doua saptamani, ca nu pot da detalii despre locul in care au fost tinuti ostatici pentru ca ar fi pus in pericol viata unor persoane.



Sorin Miscoci: "Acum suntem linistiti si putem vorbi"

"Comentariile sunt de prisos. Suntem foarte fericiti cu totii. Am fost usor isterici de dimineata, cand am aflat de eliberarea lui Florence. Eliberarea ei a fost acel lucru bun pe care l-am amintit in intalnirile cu presa. A ajutat Dumnezeu. Acum suntem linistiti si putem vorbi", a declarat ieri Sorin Miscoci, de la Prima TV. El a adaugat ca, alaturi de colegii sai Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian, se va intalni cu Florence Aubenas, intr-o alta tara decat Franta, in momentul in care ziarista ii va contacta: "Aveam povestile noastre acolo si deal-urile noastre".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO