Politică

Politicienii si hotelurile lor de taina in care scriu istoria partidelor

Politicienii si hotelurile lor de taina in care scriu istoria partidelor
25.06.2009, 19:31 482

Intre politicienii cunoscuti care detin astfel de afaceri se numara ministrul turismului Elena Udrea, proprietar al hotelului Eurohotels din Bucuresti.

Liderul liberal Dan Radu Rusanu detine Hotelul Intercontinental din Sinaia, desi, in acte, proprietar este sotia sa. Fostul vicepremier PC George Copos, retras acum din politica, detine prin Ana Hotels sase hoteluri intre care Crown Plaza din Bucuresti, Europa si Astoria din Eforie Nord si hotelurile Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov. El controleaza si Hotelului Hilton din Bucuresti si, recent, a intrat in conflict cu Elena Udrea care ar vrea sa-i ia o stea hotelului de cinci stele controlat de omul de afaceri. Hotelul Crystal Palace al fostului parlamentar PRM Mitica Dragomir se bucura de mare trecere in ochii parlamentarilor, atunci cand acesta era in Legislativ.
De asemenea, despre ministrul transporturilor, Radu Berceanu, s-a spus ca ar detine, prin interpusi, cel putin doua hoteluri in provincie, dar ministrul a infirmat acest lucru si declaratia sa de avere nu consemneaza faptul ca ar detine actiuni la vreun hotel. PSD l-a acuzat pe Berceanu ca detine, prin interpusi, hotelurile Jiul si Minerva din Craiova si Panoramic din Calafat, pe care nu le-ar fi trecut in declaratia de avere. Despre Radu Mazare, primarul Constantei, s-a scris in presa ca ar detine un hotel in Brazilia, lucru negat de edilul constantean.
Unii dintre proprietarii de hoteluri aveau aceasta afacere inainte de a intra in politica - cum ar fi George Copos, care si-a pastrat afacerea si dupa ce a parasit politica. Altii si-au construit afacerea in vreme ce erau chiar in politica, asa cum este Liviu Dragnea, care pe langa functia de vicepresedinte in PSD o detine si pe aceea de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.
 
De ce hotel?
A detine un hotel este o afacere intre altele. Dar care este "afacerea" de partid? In primul rand a trage la un hotel "de partid" asigura confidentialitatea. Una este, ca ziarist, sa poti inregistra o sedinta de partid, cum s-a intamplat saptamana trecuta la PSD, si alta este sa ti se povesteasca ce a fost acolo. De aceea, juramintele PSD, cum ca inregistrarile ajunse in presa nu s-au facut cu voie de la partid, au fost greu de crezut pentru ca hotelul in care s-a desfasurat reuniunea apartinea lui Liviu Dragnea - pentru scurta vreme si ministru de interne - cel care s-a ocupat si de securizarea salii.
 
Noaptea cutitelor lungi
Unele hoteluri de partid au ajuns mai celebre decat proprietarii lor.
La PSD celebru va ramane hotelul Confort din Otopeni. Aici s-a scris, in adevaratul sens al cuvantului, o pagina din istoria social-democratilor. In noaptea de 15 spre 16 martie 2006, intrata in folclor drept "noaptea cutitelor lungi" in hotelul Confort din Otopeni, soarta fostului premier Adrian Nastase a fost pecetluita. Nastase, presedinte executiv al PSD in acea vreme, a pierdut sprijinul partidului si a fost obligat sa demisioneze din functia pe care o avea in PSD, ramanand simplu deputat.
Intr-un alt hotel, hotelul Confort din zona Traian din Bucuresti se spune ca a fost decisa indepartarea lui Ion Iliescu din fruntea PSD si inscaunarea lui Mircea Geoana.
Cele doua hoteluri apartin fratilor Robert si Ionut Negoita. Cand se petreceau lucrurile de mai sus fratii Negoita erau cunoscuti ca oameni de afaceri, dar prea putin in lumea politica. Robert Negoita indeplinea o functie de conducere in PSD Bucuresti, la tineret, dar numele lui nu spunea prea multe. Acum el este parlamentar PSD. Fratii Negoita conduceau anul trecut 550-600 mil. euro, potrivit topului celor mai importanti 1.000 de oameni de business, realizat de Ziarul Financiar. Cei doi frati au in proprietate cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel Otopeni (patru stele), cu 1.500 de camere, dar si hotelurile Confort Otopeni si Confort Traian.
Sotia liberalului Dan Radu Rusanu detine hotelul International din Sinaia. Lui Rusanu nu-i place sa vorbeasca despre aceasta afacere, spunand ca nu este a lui, ci a sotiei sale. Dar in hotelul sau trage toata floarea liberala, indiferent daca este vorba despre reuniuni de partid sau vacante particulare. Rusanu a rezistat bine, de-a lungul vremii, la varful partidului, indiferent care au fost furtunile prin care a trecut PNL si indiferent cine a venit la conducere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO