Politică

Poncelet: Bicameralismul este mai bun

20.10.2005, 20:47 21

Sistemul parlamentar bicameral este esential in democratie, deoarece competentele celor doua Camere legislative pot fi impartite cu maximum de beneficiu, crede presedintele Senatului francez, Christian Poncelet.

Seful senatorilor francezi care se afla in Romania a declarat ieri ca, in conditiile in care, in urma cu zece ani, sistemul parlamentar bicameral functiona in 45 de tari, in prezent numarul acestora s-a dublat, existand peste 90 de Parlamente, semn ca majoritatea statelor se orienteaza catre acest model legislativ.

"Este mai important sa ai doua dezbateri decat una singura", adica in doua foruri legislative, a afirmat Poncelet.

In ultima vreme, in Romania s-a discutat mult pe marginea trecerii la un Parlament unicameral. Presedintele Traian Basescu doreste chiar organizarea unui referendum pe aceasta tema, mizand pe faptul ca, potrivit ultimelor sondaje de opinie, 53% dintre cetatenii roman cu drept de vot doresc trecerea la un Parlament unicameral.

Adversarii acestui proiect - intre care premierul Calin Popescu-Tariceanu - sustin ca, dimpotriva, tarile cu un Parlament unicameral examineaza ipoteza introducerii bicameralismului. Este cazul Ungariei sau al Greciei. Poncelet a confirmat ieri aceasta tendinta, dar a refuzat sa se pronunte, punctual, in cazul Romaniei: "Nu este indicat sa te amesteci in treburile interne ale unei tari prietene".

Pe de alta parte, presedintele Senatului francez a spus ca institutia pe care o conduce va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana imediat ce va fi depus. O astfel de promisiune a mai fost facuta si dupa ultima vizita a premierului roman in Franta. Ratificarea Tratatului de aderare de catre statele membre este o prioritate, intrucat in lipsa ratificarilor aderarea la UE este imposibila. Senatul Frantei nu va avea nici o ezitare sa ratifice Tratatul de aderare a Romaniei", a declarat Poncelet dupa o intrevedere cu Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, presedintele Senatului francez a spus ca Romania a facut progrese insemnate pentru respectarea angajamentelor luate in relatia cu UE. Poncelet s-a intalnit ieri si cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO