Politică

Ponta i-a spus lui Isărescu că e pregătit să ia măsuri la orice problemă din Europa, dar majorează salariile indiferent de situaţie

Ponta i-a spus lui Isărescu că e pregătit să ia măsuri la orice problemă din Europa, dar salariile se majorează indiferent de situaţie

Autor: Liviu Dadacus

14.05.2012, 15:36 1999

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a discutat telefonic cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre noul maxim istoric al euro şi că i-a transmis că Guvernul este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european.

"Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon. Există şi s-a fomat în BNR, nu de acum, ci de ceva timp, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară condus de guvernator. În acest comitet va avea un rol important şi face parte ministrul de Finanţe, Florin Georgescu. L-am anunţat pe guvernator că, din punct de vedere al Guvernului, suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european", a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la noul maxim istoric atins de euro în cursul zilei de luni.

Ponta a spus că nu doar în România este influenţat cursul de schimb, ci şi în Polonia, ţară cu care România trebuie comparată şi care a înregistrat o modificare mai semnificativă a cursului, deşi are date economice foarte bune.

"Am încredere totală în modul în care această problemă e gestionată de BNR. Acţiunile Guvernului vor fi coordonate, vor fi în aceeaşi direcţie cu cele ale BNR", a precizat Victor Ponta.

El a spus că a primit detalii în privinţa cursului de la Mugur Isărescu, dar că, în ceea ce priveşte acest subiect, pe care l-a catalogat drept "important şi delicat", evită să facă alte declaraţii decât comunicările Comitetului de Stabilitate Financiară.

Întrebat care vor fi măsurile pe care Guvernul le-ar putea lua în cazul în care deprecierea leului continuă, Ponta a spus că există în acest sens o discuţie între BNR şi Guvern.

"E un subiect important şi prefer să aveţi comunicarea de la BNR vizavi de importanţa prezenţei capitalului bancar grecesc în România, vizavi de influenţe la nivel european, de ce se va întâmpla în plan european", a adăugat premierul.

Ponta a precizat că, în situaţia în care România ar avea probleme pe partea de încasări la buget, statul va trebui să facă alte economii pentru a majora salariile bugetarilor.

"Avem deja prevăzute în deficitul bugetar acest măsuri (de majorare a salariilor bugetarilor - n.r.). Dacă vom avea probleme pe partea de încasări la bugetul de stat, sigur că va trebui să facem alte economii", a spus Ponta.

El a precizat că, cel puţin în 2012, România nu va avea probleme cu încasările din zona de exporturi.

"Dacă există probleme într-adevăr economice, ştiţi că ţările din UE reprezintă principalul partener comercial al României, în special pe zona de exporturi. Dacă există o reducere a cererii, inevitabil afectează şi România, dar nu cred, cel puţin în acest an nu vor fi probleme de acest gen", a spus Ponta.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un nou nivel record pentru cursul de referinţă, de 4,4373 lei/euro, deşi cotaţiile leului au depăşit 4,44 lei/euro la jumătatea zilei, iar dealerii spun că banca centrală nu ar fi intervenit vizibil în piaţă.

Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, la 4,4265 lei/euro.

Faţă de finalulul anului trecut, când a fost publicat un nivel de 4,3197 lei/euro, cursul afişat luni este mai mare cu 2,7%.

Pieţele financiare sunt sub presiune de la începutul săptămânii trecute, după ce cele două partide principale care susţin acordul Greciei cu instituţiile financiare internaţionale nu au reuşit să obţină împreună majoritatea, punând sub semnul întrebării capacitatea ţării de a respecta condiţiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul şi de a rămâne în zona euro.

Băncile comerciale practicau dobânzi de 3,78 - 4,28% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de 3,66% - 4,16% la închiderea săptămânii trecute. Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână sunt de 3,91 - 4,41%, uşor peste cele de vineri, de 3,85% - 4,35%.

Dealerii spun că ratele de dobândă au fost supuse unor presiuni ascendente, ca urmare a presupuselor intervenţii valutare recente şi la aşteptări pentru noi asemenea episoade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO