Politică

Ponta şi-a asigurat sprijinul pentru Guvern în Parlament, dar în partid „dulăii“ locali încep să mârâie după posturi

Victor Ponta (stânga) şi-a asigurat majoritatea parlamentară după ce a bătut palma cu Gabriel Oprea, şeful UNPR

Autor: Iulian Anghel

03.05.2012, 00:06 2174

Primele probleme pentru pre­mie­rul desemnat au apărut chiar în timpul conferinţei de presă în­ce­pute marţi-sea­ră la 21: 15, când Victor Ponta şi-a prezentat echi­pa: de ce se află în echipa sa un om (Victor Alistar) care, din cauza unei presupuse stări de in­com­patibilitate în care s-a aflat în tre­cut, nu ar mai avea dreptul că ocupe, pen­tru trei ani, o funcţie publică? Ele s-au am­pli­fi­cat ieri: de ce a fost numit în guvern un om (ministrul culturii Mircea Diaconu, că­ruia i se impută de către ANI că în ca­litate de director al tea­tru­lui Nottara şi-a promovat soţia pe o func­ţie pentru care nu este calificată) îm­po­triva căruia este declanşată ur­mă­rirea penală pentru conflict de interese?

Premierul desemnat s-a justificat mier­curi-seară: crite­riul avut în vedere în ale­gerea mi­niş­trilor a fost competenţa şi profe­sionalismul.

Dar chiar înainte de a propune Par­la­men­tu­lui echipa sa, pre­mie­rul de­sem­nat s-ar pu­tea vedea obligat să facă şi pri­mele ajus­tări, după cum a ad­mis: da­că Alistar va avea cu adevărat pro­ble­me (Agenţia Na­ţio­nală de Inte­gri­tate spune că a ocupat mai multe funcţii în trecut aflându-se în stare de incompatibi­lita­te, ceea ce i-ar fi adus in­ter­dicţia de a ocupa o funcţie publică până în august; Alistar a prezentat ieri documente care susţin contrariul) va fi înlocuit.

În vizorul presei a intrat şi ministrul edu­caţiei Corina Dumitrescu, acuzată în tre­cut de incompatibilitate întrucât este rec­tor al Universităţii Creştine Dimitrie Can­temir, dar şi membru CSM din par­tea societăţii civile, mai ales după ce ieri s-a observat că CV-ul ei conţine greşeli de gramatică elementare.

Nemulţumiri sunt şi în partid: mem­brii de vază, între care baronul local Radu Mazăre şi, parţial, fostul premier Adrian Năstase au admis unele neîn­ţe­le­geri şi nemulţumiri faţă de pro­mo­varea lui Ioan Rus ca ministru de inter­ne după ce în ultimii ani acesta s-a de­părtat de partid şi s-a izolat la Cluj, de unde critica unele decizii ale PSD.

Guvernul Ponta are deja majoritate în Parlament

După cele de mai sus, găsirea spriji­nu­lui parlamentar pentru trecerea Gu­ver­nului prin Parlament a fost ieri prima urgenţă a premierului desemnat.

USL, ajunsă la putere fără alegeri în urma schimbării ad-hoc a majorităţii par­la­men­tare, are acum 229 de parla­men­tari de partea sa, dar are nevoie de 231 de voturi pentru obţinerea încre­derii Parlamentului. Ponta a început ieri dis­cuţiile cu grupurile parla­mentare pentru obţinerea acestui spri­jin. El trebuie să fie cât mai mare, lucru care i-ar con­feri în­cre­dere noului guvern.

Cabinetul Ungureanu a ob­ţi­nut în urmă cu nici trei luni doar pa­tru voturi peste ma­jo­ritatea necesară înves­ti­rii sale şi a căzut săp­tă­mâ­na trecută, sime­tric, cu vo­tul a 235 de parla­men­tari, adică tot cu patru voturi pes­te cele de care avea nevoie opo­ziţia pentru a demite guvernul.

Majoritatea va fi necesară şi mai târ­ziu, când aceasta va asigura trecerea le­gi­lor elaborate de guvern. În aceste con­di­ţii, Ponta poartă discuţii cu cei 17 mem­bri ai minorităţilor din Camera De­pu­ta­ţilor, cu indepen­den­ţii şi cu UNPR, grup parlamentar for­mat în trecut cu în­călcarea re­gu­lamen­telor par­lamen­tare, special, să ajute PDL să guverneze.

Ieri, acordul de principiu al mino­ri­tă­ţilor pentru susţinerea Guvernului a fost obţinut, după cum a anunţat pre­mie­rul interimar. "Dacă acest acord de prin­cipiu, aşa cum cred, va fi confirmat, luni-dimi­nea­ţă înainte de începerea au­dierii miniş­tri­lor propuşi mă voi afla aici, la sediul gru­pului mi­no­rităţilor din Ca­mera De­pu­taţilor, pentru a sem­na acest protocol de susţinere a Guvernului."

Tot ieri, Ponta a semnat cu Gabriel Oprea, şeful UNPR, un acord pentru sus­ţinerea cabinetului său.

Ponta: "În acest moment, USL are 229 de parlamentari. Plus 17 de la mi­no­rităţi, plus 27 de la UNPR e o ma­joritate de 43 de parlamentari, ceea ce în mod si­gur e o majoritate de dorit. Dacă va fi mai mare, cu atât mai bine. 43 de par­la­men­tari e deja o majoritate nu ştiu dacă con­fortabilă, dar e stabilă. Pentru asta am primit mandat din partea conducerii PSD, de a negocia acest spri­jin par­la­mentar".

Acordul semnat prevede: susţi­ne­rea Guvernului la învestitură; insti­tuirea taxei de solidaritate pe averile foar­te mari în actuala sesiune le­gislativă; adop­ta­rea legii electorale cu vot uninominal pur; asigurarea unei majorităţi con­for­tabile la măsurile Gu­vernului privind creş­terea salariilor, a pensiilor şi ridi­ca­rea nivelului de trai.

Noua opoziţie începe să prindă contur - va fi formată din PDL şi, foarte probabil, din UDMR, în condiţiile în care USL prin Crin Antonescu a anunţat că prima mă­sură pe care o va lua în Guvern va fi să anuleze ordonanţa de guvern de înfiinţare a universităţii maghiare la Târgu-Mureş.

"Bătaia" pe secretarii de stat

Dacă în Parlament Ponta obţine rapid sprijin, este de văzut cum vor evo­lua lucrurile în planul intern al PDL în mă­sura în care Guvernul are în vedere schim­barea secretarilor de stat şi a pre­fec­ţilor, pentru că aici membrii influenţi cer să aibă un cuvânt de spus.

Dacă guvernul lui Ponta este "o dam­bla" a lui în anumite privinţe, atunci par­tidul nu va mai lăsa lucrurile aşa în continuare.

Primarul Constanţei Radu Ma­ză­re, unul dintre puternicii baroni locali ai PSD, a anunţat că vrea ca secretarul de stat la turism să fie o persoană după gustul său. Mazăre, care în trecut a fost la cuţite cu mi­nistrul dezvoltării şi turis­mu­lui Elena Udrea, este acum cate­goric: "Deocam­dată nu s-a pus pro­ble­ma unui secretar de stat la tu­rism. Acolo tre­buie să fie o per­soană care să fie în con­cordanţă cu vi­ziunea mea şi viziunea noastră despre turism şi probabil că aşa se va întâmpla (...) M-am gândit la un nu­me, o să-l dis­cut cu premierul, l-am discutat de principiu, e un nume care provine din sistem, din turism şi care înţelege cum trebuie făcut turism".



Cândva puternicul Ioan Rus, contestat în PSD de baronul Mazăre

Unul dintre cei mai puternici miniştri ai guvernului Năstase, nominalizat pentru funcţia de ministru de interne (ruptă în viitorul guvern de administraţie), s-a văzut ieri puternic contestat într-o şedinţă de partid pentru activitatea sa din trecutul recent.

Vârful de lance a fost Radu Mazăre, excentric, dar influent lider local, primar al Constanţei: "Discutăm despre Rus care e ministru de interne şi care nu cred că era îndreptăţit să ocupe o funcţie ministeriabilă în Guvern. Eu cred că trebuie puşi oameni care au confirmat că au făcut ceva. Pe Rus, din păcate, în ultimii ani nu l-am văzut, tocmai de asta nu nu l-am văzut, că nu a confirmat. (…) Şi l-a asumat premierul la pachet, a spus «e al meu, e damblaua mea». Poţi să accepţi un om ca dambla a unui prim-ministru. Dambla în ghilimele, probabil că are alte resorturi care l-au determinat. O să-l acceptăm, ce să facem… O să votez Guvernul".

În 2005, Rus l-a susţinut puternic pe Mircea Geoană (acum exclus din PSD) să preia conducerea PSD în detrimentul lui Ion Iliescu (sprijinit de Adrian Năstase). Rus, care este apropiat de liderul PDL Vasile Blaga, a formulat apoi poziţii critice la adresa PSD, dar nu s-a mai implicat activ, retrăgându-se la Cluj. "Are dreptate Mazăre", avea să admită ieri Rus: "Am fost cam leneş în partid".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO