Politică

Prejudiciul adus bugetului de "gruparea Mironescu", între 50.000 şi 2 mil. euro la fiecare transport

Prejudiciul adus bugetului de "gruparea Mironescu", între 50.000 şi 2 mil. euro la fiecare transport

Autor: Mediafax

24.05.2011, 15:23 627

"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit,potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, din care făceau partesenatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general al MAI LaurenţiuMironescu prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi douămilioane de euro la fiecare transport.

Procurorii anticorupţie afirmă, în ordonanţa de punere în mişcare aacţiunii penale în acest caz, că toţi cei implicaţi în această"vastă activitate infracţională" acţionau în mod coordonat "înscopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afaragraniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă demită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata saudenunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele maiimportante vămi din România".

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantumcuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. Înaceastă modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unelesituaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 leipentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", se precizeazăîn documentul citat într-un comunicat de marţi al DirecţieiNaţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii anticorupţie afirmă, în documentul citat, că din mai2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şiportuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grupinfracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiileStatului Român cu atribuţii în activităţile de import-export demărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale deAccize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi dinMunicipiul Bucureşti".

Grupul infracţional despre care procurorii vorbesc include,potrivit aceluiaşi document, "oameni politici deţinători ai unorimportante funcţii de stat, cum ar fi cea de senator în ParlamentulRomâniei sau de secretar general al MAI", dar şi persoane cufuncţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cudiferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediarivamali, oameni de afaceri sau transportatori implicaţi înactivitatea de import-export de mărfuri şi chiar "persoane fizice"care erau beneficiarii finali ai mărfurilor importate înRomânia.

În toată această perioadă, comisionari vamali, vameşi şi persoanedin conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea, dar şi persoane privateidentificate de procurori ca fiind "contrabandişti ori complici aiacestora" au sprijinit grupul infracţional organizat "prin actemateriale având continuitate uneori de la o zi la alta". Astfel,gruparea a devenit, potrivit procurorilor, "o structurădeterminată, cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanismintegrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilorprimiţi cu titlu de mită, precum şi de redistribuire a lor încadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicaţiei întremembrii grupului şi a asigurării protecţiei acestuia, inclusiv acontrabandiştilor, împotriva unei eventuale deconspirări".

În acest mod, afirmă procurorii, au fost introduse în ţară mărfuricontrafăcute, mărfuri al căror import este interzis, mărfuri carenu aveau actele necesare importului sau "mărfuri de altă natură sauîn alte cantităţi decât cele declarate în vamă". Procurorii vorbescşi despre cazuri în care bunurile importate au fost "flagrantsubevaluate" sau despre importuri de mărfuri provenind de lasocietăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumpingfăcute fără ca aceste taxe să fie percepute.

Procurorii mai spun însă că membrii grupului luau bani chiar şipentru procesarea vamală a mărfurilor aduse în România legal, cutoate documentele necesare.
În acest caz, sunt cercetate de către procurorii DirecţieiNaţionale Anticorupţie (DNA) 30 de persoane, din care 28 au fostreţinute.

În cazul senatorului Mircea Marius Banias, cercetat în acest dosar,procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsiţara pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de aderare la un grupinfracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare ladelapidare.

Printre cele 28 de persoane reţinute sunt Laurenţiu Mironescu, fostsecretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor,Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare dincadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor MaritimeConstanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa SudAgigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi ExpoziţiiBucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu,adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şiAdrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului denave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei deFrontieră.

Cei 28 de reţinuţi vor fi duşi, marţi, la instanţa supremă,procurorii propunând arestare lor preventivă.
De asemenea, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsăa lui El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO