Politică

Premierul anunta majorarea pensiilor care l-ar putea scapa de motiune

Premierul anunta majorarea pensiilor care l-ar putea scapa de motiune

Calin Popescu Tariceanu

27.06.2007, 18:29 13

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri majorarea pensiilor dupa ce, in ajun, negociase aceasta problema cu strategul PSD Viorel Hrebenciuc. PSD a amenintat in mai multe randuri cu o motiune de cenzura, daca pensiile nu vor fi marite rapid. Nivelul la care PSD cere majorarea pensiilor (cresterea punctului de pensie de la 31% la 45% din nivelul salariului mediu) a fost evaluat de Ministerul Muncii la 3 mld. euro anual. Executivul a anuntat ca nu are acesti bani, iar premierul a afirmat ca, daca pensiile vor fi majorate asa cum doreste PSD, economia in ansamblu ar putea fi data peste cap.
Ieri, aflat in vizita intr-un sat din Bacau, premierul a afirmat ca pensiile agricole vor fi majorate in acest an cu 50% aratand totodata ca Executivul a crescut nivelul si celorlalte categorii de pensii. Premierul a anuntat ca si alte categorii de pensii vor fi majorate, dar nu a dat detalii suplimentare.
In Romania sunt 445.000 de pensii platite in agricultura, pensia medie fiind de 140 de lei.
Ieri, doua legi privind majorarea pensiilor, elaborate de PSD, au fost retrase din plen si retrimise la comisiile de specialitate, la cererea ministrului muncii Paul Pacuraru. Acesta a argumentat ca retrimiterea este necesara intrucat nu poate risca adoptarea unei legi care sa nu poata fi aplicata din lipsa de bani. PSD a fost de acord, dar asteapta pana joi desfasurarea lucrurilor, dupa cum a anuntat. Anterior, social-democratii amenintasera Guvernul cu o motiune de cenzura daca nu majoreaza pensiile.
Dupa ce in urma cu cateva zile social-democratii au mers la Palatul Victoria de unde au plecat suparati, luni seara a venit randul lui Tariceanu sa le intoarca vizita.
Tariceanu si liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, au discutat, la Camera, dupa dezbaterea motiunii simple pe tema Sanatatii, pe marginea proiectului PSD privind majorarea punctului de pensie. Tariceanu a fost cel care a cerut aceasta intalnire.
Tariceanu si Hrebenciuc au discutat aproape jumatate de ora, in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, despre proiectul PSD.
Surse care au participat la discutiile dintre cei doi au declarat ca premierul Tariceanu a acceptat o formula de compromis pentru promovarea in Parlament a proiectului PSD privind majorarea punctului de pensie. De asemenea s-a discutat si despre motiunile simple ale PSD - pe agricultura si sanatate - dar PSD nu a renuntat la acestea.
Liberalii au incercat sa amane luarea unei decizii in chestiunea majorarii pensiilor sperand ca discutiile sa se tergiverseze pana Parlamentul intra in vacanta. Insa PSD a anuntat ca, daca proiectul nu trece in actuala sesiune care se incheie la 30 iunie, va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara. Daca nici in aceasta sesiune nu este adoptata legea, atunci va depune motiunea de cenzura.
Cu actualul sprijin parlamentar, Guvernul nu ar rezista in cazul in care PSD va vota motiunea. Motiunea PD din urma cu cateva saptamani nu a fost sustinuta de social-democrati.
Proiectul de lege al PSD privind majorarea punctului de pensie de la 30 la 45% a fost dezbatut, saptamana trecuta, in plenul Camerei Deputatilor, el fiind insa retrimis la Comisia de munca pentru rediscutarea unui articol, la solicitarea sefului Camerei.
Decizia de atunci a presedintelui Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a nemultumit pe social-democrati, care au amenintat, din nou, cu recurgerea la motiunea de cenzura. La cateva zile de la dezbaterea proiectului respectiv, liderul PSD Mircea Geoana anunta ca pozitia PSD fata de proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare va depinde de raspunsul premierului Tariceanu la legea PSD privind majorarea punctului de pensie.
De altfel, si acest proiect a fost retrimis ieri la Comisie, social-democratii fortand practic Guvernul sa ia o decizie rapida in privinta majorarii pensiilor.
Legea a fost respinsa in Senat si, daca va fi respinsa si in Camera, acest lucru inseamna ca Guvernul este legat de maini si de picioare pe timpul vacantei intrucat nu va putea face mai nimic. Nu va putea, de exemplu, sa acorde ajutoare in caz de necesitate sau sa rectifice bugetul.
Dupa ce proiectul PSD de majorare a pensiilor a fost retrimis saptamana trecuta la Comisia de munca, iar Tariceanu si-a exprimat public dezacordul fata de majorarea punctului de pensie, social-democratii au initiat doua motiuni simple - pe tema Sanatatii si a Agriculturii. Ultima urma sa se dezbata aseara, iar prima astazi.
PSD nu a votat cele doua motiuni ale PD - pe tema agriculturii si sanatatii - dezbatute luni pe motiv ca ele se refera doar la perioada de dupa plecarea democratilor din Guvern.
De altfel, motiunea pe agricultura a fost chiar retrasa din dezbatere pe motiv ca ea nu este constitutionala intrucat cerea demiterea ministrului de resort, iar o demiterea se face doar prin motiune de cenzura. In schimb, PD a anuntat ca va vota motiunile social-democratilor.
Motiunile simple nu sunt obligatorii pentru guvern, ele reprezentand punctul de vedere al uneia dintre camerele Legislativului intr-o problema punctuala. Insa, daca apare o motiune de cenzura, lucrurile devin complicate pentru ca adoptarea ei conduce la caderea guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO