Politică

Premierul cere Parlamentului sa nu-i faca franjuri proiectul de buget

13.10.2005, 20:21 9

Orice modificare adusa proiectului legii bugetului de stat ar produce reactii in lant, deoarece majorarea cheltuielilor la un capitol antreneaza reducerea acestora la alte capitole, afirma premierul Calin Popescu-Tariceanu, in replica la afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora nu va promulga bugetul, daca el nu va respecta promisiunile din campania electorala ale Aliantei PNL-PD.

Aflat la Roma, premierul a afirmat ca, in alcatuirea proiectului de buget, Guvernul a pornit de la prioritatile enuntate in programul de guvernare, dar este constrans sa stranga cheltuielile din lipsa de fonduri: "Ori gasim surse suplimentare, ceea ce inseamna, eventual, sa decidem taxe noi - ceea ce nu este pe placul nimanui - sau reducem cheltuielile in alta parte".

"Nu voi promulga legea bugetului de stat, daca nu va fi un buget care sa respecte promisiunile Aliantei din campanie. Il voi trimite inapoi la Parlament", a declarat, marti seara, la postul public de televiziune, presedintele Traian Basescu.

Totodata, el i-a dat dreptate ministrului demisionar al educatiei Mircea Miclea, care si-a inaintat demisia nemultumit de bugetul alocat ministerului - 4,2% din PIB. "In fiecare an exista ministri nemultumiti", a venit replica premierului.

Miclea a fost aparat nu doar de presedinte, ci si de PD, partid care l-a promovat in Executiv. PD ar vrea pentru educatie un buget de 5% PIB si spera sa obtina acest lucru la dezbaterea bugetului in Parlament. Trebuia sa facem un echilibru care este dat de deficitul bugetar acceptat intre capitolul venituri si cheltuieli", a spus premierul. Insa premierul si-a aparat punctul de vedere:

"Dezbaterile in Parlament sunt foarte importante, insa, in acelasi timp, trebuie sa subliniez - cu tot respectul pentru rolul Legislativului in exercitiul de dezbatere a bugetului - ca modificarile provoaca o reactie in lant si ca majorarea cheltuielilor la un capitol trebuie compensata imediat in alta parte".

Si alti politicieni, chiar din sfera puterii - unul dintre ei fiind senatorul PNL Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat - cred ca bugetul trebuie schimbat, astfel incat sa fie privilegiate educatia, sanatatea dar si transporturile.

Si UDMR, prin vocea presedintelui ei, Marko Bela este de acord cu suplimentarea cat mai consistenta a fondurilor Ministerului Educatiei. "Eu as fi de acord cu cat mai mult pentru invatamant. Intrebarea este de unde luam banii. Marja de miscare este foarte mica, mai ales din cauza deficitului de 0,5% impus de Fondul Monetar International", a declarat Marko Bela.



Sunt si ministri fericiti

Comentarii despre propriile bugete au facut ieri si alti ministri de resort. De pilda, ministrul mediului Sulfina Barbu sustine ca, desi nu reprezinta decat jumatate din cat isi dorea, suma pe care o va primi va putea acoperi principalele proiecte si programe de pe agenda institutiei.

"Am primit circa 5.600 de miliarde de lei pentru anul viitor, iar bugetul nostru va fi structurat pe proiecte si programe. (...) Acesti bani nu reprezinta decat jumatate din cat ne asteptam sa primim, insa suntem bucurosi ca putem asigura continuarea principalelor proiecte pe care le-am initiat cu institutii financiare din strainatate, dar avem resurse si pentru proiecte noi pe care le-am putea co-finanta", a declarat Sulfina Barbu.

Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, s-a aratat multumit de bugetul alocat pentru anul viitor, apreciind o crestere de 40% fata de anul trecut. "Bugetul pe 2006 este satisfacator, avand in vedere ca se inregistreaza anumite cresteri fata de cel pe 2006, mai ales in zona creditelor externe", a declarat Dobre.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, se declara si el multumit de bugetul alocat sistemului sanitar, aproape 5% din PIB.

"Acest buget poarta amprenta mea, pentru ca el era mai mic atunci cand am inceput negocierile. Valoarea acestui buget reprezinta banii pe care Romania ii poate asigura, in acest moment, pentru sanatate. In 2006, trebuie sa fim foarte atenti cum vom utiliza acesti bani, pentru ca, de la anul, directorii spitalelor nu vor mai putea cheltui peste sumele alocate", a declarat, Nicolaescu, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului Nicolaescu, bugetul sanatatii are doua componente: una a Ministerului Sanatatii, care inseamna 14.600 de miliarde de lei vechi, si aproximativ 88.200 de miliarde de lei vechi de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Parlamentul nu a rezolvat nici ieri problema propriului buget, pe care premierul

l-ar vrea plafonat la nivelul din acest an, lucru care inseamna cu 1.600 de miliarde de lei vechi mai putin decat isi votasera conducerile Senatului si Camerei Deputatilor.

Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a declarat ca dezbaterea in cadrul Biroului Permanent a bugetului acestui for legislativ a fost amanata pentru sedinta de saptamana viitoare, timp in care se va astepta un punct de vedere definitiv din partea CNC al coalitiei referitor la dorinta premierului.

"Asteptam un punct de vedere definitiv din partea coalitiei, care se va intalni, probabil, maine (astazi - n. red.)", a precizat Nastase. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO