Politică

Premierul le cere miniştrilor să pregătească poziţiile României pentru unul dintre cel mai tensionate summit-uri UE din istorie

Premierul le cere miniştrilor să pregătească poziţiile României pentru unul dintre cel mai tensionate summit-uri UE din istorie

Autor: Iulian Anghel

24.10.2012, 18:14 579

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor ca, până săptămâna viitoare, să definitiveze, sub coordonarea ministrului afacerilor europene Leonard Orban, poziţiile sectoriale în ceea ce priveşte bugetul multianual al UE 2014 - 2020. Săptămâna viioare va exista o şedinţă de guvern specială pe această temă.

Summit-ul UE din noiembrie pe tema bugetului se anunţă a fi unul dintre cele mai tensionate din istorie, în condiţiile în care "bogaţii" (contriburorii neţi) nu mai vor să dea bani, iar "săracii" (beneficiarii neţi) nu renunţă la ei.

"Pe 13 noiembrie, la Bruxelles, voi avea o nouă întâlnire cu prim-miniştrii din <Grupul Coeziunii> (grup de state condus de Polonia, din care face şi România, care cere păstrarea de alocărilor substanţiale pe fondurile structurale şi între 2014 - 2020 - n.n.), după care, la sfârşitul lunii noiembrie, va fi un summit special pe această temă. Toate poziţiile pe care le-am negociat până acum trebuie să aibă, din partea dumneavoastră, pentru săptămâna viitoare, forma finală, cât cerem pe fiecare domeniu în parte şi ce anume ne dorim. Trebuie să faceţi ordinea de priorităţi, ce este zero, ce este unu, ca poziţia noastră să fie foarte clară şi, din fericire, să rămânem în această echipă, pentru că singuri va fi foarte greu să obţinem lucruri extraordinare, dar, dacă rămânem în echipa de guverne din Grupul Coeziunii, avem şanse mult mai mari.", a spus premierul în timpul şedinţei de Guvern.

"Grupul Coeziunii" se înfruntă în cadrul UE cu un al grup "Grupul unor cheltuieli mai bune" din care fac parte contributorii neţi precum Marea Britanie, Germania sau Olanda şi care ar dori reducerea bugetului UE între 2014-2020 cu 100 mld. euro, ceea ce ar afecta alocările pe fondurile structurale pentru ţările mai sărace.

Marţi, premierul a anunţat că îi va cere mandat preşedintelui Traian Băsescu pentru a merge la summit-ul extraordinar al UE din noiembrie a cărui temă va fi bugetul pentru exerciţiul financiar 2014 - 2020. Premierul spune că, fiind un summit tehnic, trebuie să fie prezent la întâlnire pentru că este în sarcina Guvernului să se ocupe de bugete şi priorităţi economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO