Politică

Presa internationala, despre alegerile din Romania

30.11.2004, 00:00 17

Presa internationala a publicat, in editiile electronice de ieri informatii si prime comentarii despre alegerile parlamentare si prezidentiale din Romania. Foarte multe dintre materialele din presa straina fac referire la o posibila existenta a fraudelor. Dese sunt trimiteri si la situatia din Ucraina, - unele publicatii fac chiar paralele - unde fraudarea alegerilor a creat o criza fara precedent.



Financial Times
Sub titlul "Romanii voteaza pentru un nou presedinte pe fondul temerilor de fraude", FT afirma ieri, ca alegerile au fost vazute, in Romania si in strainatate, ca o lupta intre partidul corupt, dar capabil, care a mostenit aparatul puternic al Partidului Comunist si o coalitie de centru-dreapta mai reformista, dar netestata.
Potrivit cotidianului britanic, "desi liderii opozitiei au avertizat asupra riscurilor de frauda electorala, diplomatii occidentali se indoiesc de faptul ca potentialele nereguli ar putea modifica esential rezultatul sau ar putea crea tensiuni similare celor care divizeaza Ucraina".



The Times
Cotidianul britanic titra ieri: "Romanii resping schimbarea intr-un moment in care se apropie discutiile cu UE".
"Ca si Ucraina vecina, Romania, una dintre cel mai sarace si mai putin dezvoltate tari din Europa, a avut de facut o alegere clara intre modernizare sau continuarea stagnarii", afirma ziarul. The Times mai spune ca Ion Iliescu, "un fost protejat al lui Ceausescu, se va retrage dupa doua mandate, dar a promis ca va continua sa influenteze evenimentele din spatele scenei".



Daily Telegraph
Pentru Daily Telegraph Traian Basescu "a trebuit sa faca fata puternicei masinarii electorale a social-democratilor, care l-a defaimat frecvent prin aparitii in presa apropiata de stat". The Guardian afirma ca"alegerile au reflectat si o divizare tot mai puternica intre tineri si batrani si intre orase si sate". "Capitala, tineretul educat si clasa de mijloc de la orase tind sa il sustina pe Basescu si opozitia, in timp de guvernul depinde de saracii din mediul rural, batrani si clasa inca importanta a fostilor activisti comunisti".



Vocea Americii
Un comentariu al radio Vocea Americii spune ca "rezultatul alegerilor este urmarit de Uniunea Europeana, care a criticat Romania pentru viteza prea redusa a reformelor structurale si a luptei impotriva coruptiei, precum si pentru esecul de a asigura drepturile omului si o presa libera".



Deutsche Welle
Radio german Deutsche Welle a transmis ca Nastase si Basescu se vor confrunta in turul al doilea in vreme ce legislativele par sa fi fost castigate de PSD. Postul de radio transmite pe pagina sa de internet in limba engleza ca alegerile sunt cruciale pentru ca tara are nevoie de reforme care sa o conduca in UE in 2007.



CNN
CNN a publicat un comentariu care afirma ca, pentru cine va castiga, va avea dificultati in formarea guvernului. Romania s-ar putea afla in situata de a organiza alegeri anticipate. Postul de televiziune aminteste ca opozitia si observatorii au semnalat multe nereguli in timpul scrutnului.



BBC
BBC a publiat pe situl internet mai multe comentarii si remarca, intre altele, ca va fi greu de realizat o majoritate parlamentara. Pe de alta parte, Nick Thorpe, un corespondent BBC de a Budapesta, prezent la Bucuresti in timpul alegerilor despre o posibila frauda comisa in ziua alegerilor.
El afirma ca doua autocare stationate, duminica, in fata Ministerului de Finante au imbarcat circa 100 de persoane.
Reporterul BBC, insotit de cativa ziaristi romani si de activisti ai opozitiei, a urmarit de la distanta autocarele care au iesit de pe soseaua principala, indreptandu-se spre o strada din Voluntari. Autocarele au parcat pe o strada laturalnica, iar pasagerii s-au indreptat spre sectia de votare din scoala primara. Apoi, autocarele s-au indreptat spre vest, pe o scurtatura, plecand spre Brasov. In Voluntari, ziaristii afla ca vizitatorii au votat pe "listele suplimentare".
Si agentiile de presa internationale s-au ocupat indeaproape de Romania.



Associated Press
Associated Press apreciaza ca "principala alegere a romanilor este intre fortele trecutului - imperfecte, dar familiare intr-un mod confortabil - si un contracandidat neexperimenat, care promite un viitor dinamic, indreptat spre Vest".
"Cursa stransa reflecta o natiune impinsa in doua directii in momentul in care il alege pe cel care il va inlocui pe presedintele Ion Iliescu si va continua visul drag al Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007".



Reuters
Reuters afirma ca, desi PSD inregistreaza un mic avantaj, ar putea sa nu dispuna de majoritatea clara necesara pentru mentinerea tarii pe calea spre Uniunea Europeana: "Formarea rapida a unui guvern este esentiala pentru ca Romania sa obtina un suflu nou in negocierile deja amanate privind aderarea la UE, la care doreste sa adere in 2007". Un alt material transmis de Reuters se refera la fraudele inregistrate si spune ca acestea ar putea influemta in jur de 5% dintre voturi.



France Presse
Agentia France Presse, preluata de majoriatea cotidienelor din Franta - Le Monde, Le Figaro, Le Nuvele Observateur - anunta  necesitatea organizarii unui al doilea tur de scrutin in alegerile prezidentiale. "Spre deosebire de primarul Bucurestiului, care a exclus o alianta cu Corneliu Vadim Tudor si partidul acestuia, premierul in exercitiu si liderii PSD nu au respins oficial niciodata o alianta de acest tip", afirma AFP.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO