Politică

Presedintele Basescu a incercat sa uite de 2009 in bilantul sau, dar economia il submineaza. Ce spun oamenii de afaceri

Presedintele Basescu a incercat sa uite de 2009 in bilantul sau, dar economia il submineaza
16.09.2009, 17:00 16

Cei cinci ani de mandat ai presedintelui Traian Basescu (desen)s-au suprapus celei mai bune perioade din punct de vedere economicde dupa 1990, iar presedintele a atras atentia asupra acestui faptin discursul de doua ore si 11.000 de cuvinte pe care l-a tinutmarti seara in fata Parlamentului.

Insaintoarcerea brusca a economiei din ultimul an i-a subminat unbilant triumfalist. Oamenii de afaceri consulati de ZF spun caultimii cinci ani au fost cei mai buni ani pentru economie, dar cuamendamentul ca statul a fost depasit de situatie si ca nu a tinutritmul cu modernizarea impusa de investitii. Cea mai mare schimbarein economie a fost adusa in ultimii patru ani de investitiilestraine directe. Ele au fost corect subliniate de presedinte, iarstocul lor a crescut in ultimii patru ani de la 15 mld. euro la 50mld. euro in ultimii patru ani. Ca urmare, PIB s-a triplat, dar sidatoria externa a avut o crestere exploziva, de la 20 mld. euro in2004 la 75 mld. euro in 2008.

Nici cel mai mare esec al politicilor publice si economice dedupa 1990, adica acceptarea unui imprumut de urgenta de la FMI siUE in valoare de 20 mld. euro, nu a fost amintit. Discursulpresedintelui Traian Basescu era mai potrivit acum un an, candcriza inca nu facuse pasi in Romania.

Al cincilea an de mandat al sefului statului s-a dovedit a fi cughinion, din acest punct de vedere. Basescu este primul presedinteal Romaniei de dupa 1990 cu un mandat de 5 ani.

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, afirma ca ultimiicinci ani au reprezentat pentru companie o ascensiune continua. DanSucu, presedintele Mobexpert, este dezamagit. "Am plecat in 1989fara nicio datorie si am ajuns sa ne imprumutam agresiv fara sainvestim".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO