Politică

Presedintele Basescu lanseaza la apa noi mesaje anticorupte

25.02.2005, 00:00 14

PreSedintele Traian Basescu apreciaza ca o lupta eficienta impotriva coruptiei nu este posibila daca Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor este lasat in afara sistemului institutiilor care lupta impotriva acestui fenomen.



Presedintele a participat ieri la sedinta de bilant a institutiei pentru a da, potrivit propriilor declaratii, un semnal cu privire la importanta pe care institutia prezidentiala o da Oficiului.



Basescu a declarat ca a ajuns la concluzia ca activitatea Oficiului trebuie sa fie in sistemul institutiilor care lupta impotriva coruptiei din analizele si studiile Bancii Mondiale, care arata ca in Romania nivelul economiei subterane este de aproximativ 30-40% din economia romaneasca. Aceasta economie genereaza bani, dar nu bani legali, ci "bani negri", a spus seful statului. Or, lipsa sau functionarea ineficienta a Oficiului nu poate decat sa torpileze eficienta oricarei alte institutii in combaterea coruptiei, a adaugat presedintele.



Traian Basescu a apreciat ca in ultimele luni s-a intamplat un lucru pozitiv, anume, ca in a doua jumatate a anului 2004 s-a inregistrat o crestere masiva a eficientei acestei institutii. El a adaugat insa ca este clar ca Oficiul are inca mult de lucru pentru a atinge parametrii de performanta necesari.



Presedintele a declarat ca institutia va beneficia de sprijinul sau nu doar la nivelul nevoii cresterii de personal, sustinerii financiare, ci si pentru integrarea Oficiului in sistemul destul de complicat al institutiilor care au ca misiune lupta impotriva coruptiei.



Sedinta de bilant a Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor s-a desfasurat cu usile inchise. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO