Politică

Presedintele da asigurari justitiei ca va fi libera

13.01.2005, 00:00 8

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca drumul Romaniei spre Uniunea Europeana mai poate fi blocat de doua obstacole: coruptia si nefunctionarea justitiei, celelalte piedici putand fi eliminate prin decizii administrative.
Traian Basescu a participat ieri la sedinta de constituire a noului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a pledat pentru asigurarea independentei justitiei si pentru cresterea vitezei de solutionare a dosarelor, mai ales in cazurile de coruptie si in litigiile comerciale.
Seful statului a  spus ca va garanta independenta justitiei de factorul politic si i-a indemnat pe judecatori sa scape de "complexul influentei politice".
Dupa preluarea mandatului, Traian Basescu a vizitat institutii importante, care au rol in combaterea coruptiei si in stabilitatea institutionala a statului. A mers la SRI, la SIE, a particitat la sedinta de bilant a MAI. Saptamana viitoare va merge la PNA si la Parchetul de pe pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dupa cum a afirmat de fiecare data Basescu vrea sa transmita semnalul ca aceste institutii nu vor mai fi controlate politic, drept urmare trebuie sa inceapa sa functioneze corect.
Seful statului a declarat ieri ca prin numirea unui ministru al justitiei independent politic - Monica Macovei - a vrut sa dea semnalul depolitizarii.
Presedintele a spus ieri ca doua sunt lucrurile care mai pot impiedica intrarea Romaniei in UE: coruptia si nefunctionarea justitiei. Din acest punct de vedere nu suntem sub bune auspicii, a spus seful statului, aratand ca multii dintre actualii membri ai CSM au fost criticati cand au fost alesi in aceata structura. El a aratat ca multi dintre membrii CSM au functii importante in instante ceea ce a creat suspicini privind modul in care va functiona viitorul CSM. El a spus ca majoritatea parlamentara din Senat a dorit, la un moment dat, sa blocheze instalarea noului CSM, dar ca, pana la urma, s-a decis sa se acorde "un cec in alb", acestei institutii.
Presedintele le-a mai spus judecatorilor ca trebuie sa accelereze viteza de decizie a justitiei - mai ales pentru dosarele de coruptie si in litigiile comerciale - pentru ca multe procese treneaza foarte mult. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO