Politică

Franţa susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. Preşedintele Franţei: Dar trebuie să fiu onest, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine

Franţa susţine aderarea României la Spaţiul Schengen....

Autor: Adrian Ilie

24.08.2017, 15:35 268

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a declarat joi, răspunzând unei întrebări, că Franţa va susţine aderarea României la Spaţiul Schengen, subliniind însă că Spaţiul Schengen trebuie reformat ”în profunzime”.
”Raspunsul meu este da, în condiţiile pe care le-am definit”, a spus Macron.

Acesta a afirmat că România participă ”cu seriozitate” la combaterea terorismului, colaborarea justiţiei şi poliţiei între România şi Franţa fiind ”exemplară”. ”Vreau să salut eforturile făcute în combaterea terorismului de către România care a contribuit la securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a spus preşedintele Franţei.

El a salutat şi contribuţia României în ceea ce priveşte criza refugiaţilor şi a vorbit despre elaborarea unor reguli comune tuturor statelor europene pentru azilul şi primirea refugiaţilor. ”Dorim să vă asociem la discuţia privind transformările indispensabile ale spaţiului Schengen”, a declarat şeful statului francez el adăugând că soaţiul Schengen trebuie reformat ”în profunzime”.

Macron a precizat că reticenţele pe care Franţa le-a avut anterior faţă de admiterea României în Spaţiul Schengen au fost legate de temerile privind accesul direct al migranţilor în zona Schengen, dacă România ar fi fost acceptată. ”Istoria ne arată că, fără România şi Bulgaria, migranţii tot au intrat. A avea România şi Bulgaria în afara zonei Schengen nu i-a împiedicat”, a spus Macron.

De altfel, şi Klaus Iohannis a reconfirmat dorinţa României de a deveni parte integrantă a zonei Schengen cât mai repede.

”I-am transmis domnului preşedinte şi faptul că obiectivul României de aderare la Spaţiul Schengen rămâne unul de actualitate. România, după cum se ştie, acţionează deja de facto ca un stat responsabil al spaţiului Schengen, luând parte solidar la toate eforturile de consolidare a frontierelor externe ale Uniun Aderarea României va consolida securitatea spaţiului Schengen şi va transmite un semnal puternic în sprijinul construcţiei europene”, a spus preşedintele României.

Fostul preşedintele al Franţei, Francois Hollande, declara, pe 20 ianuarie 2016, după o întrevedere la Paris cu premierul român de atunci Dacian Cioloş, că sistemul Schengen trebuie îmbunătăţit, având în vedere că o destrămare a acestuia ar avea consecinţe extrem de grave pentru UE, el arătându-se deschis aderării României la acest spaţiu.

"Am vrea să asigurăm un viitor Spaţiului Schengen. Pentru că o destrămare a sistemului Schengen ar avea consecinţe extrem de grave pentru Uniunea Europeană. Trebuie să îmbunătăţim sistemul Schengen, va trebui să rediscutăm un anumit număr de reglementări şi de moduri de aplicare, dar trebuie să păstrăm spaţiul de liberă-circulaţie Schengen", a afirmat Hollande.

"România vrea de mult timp să devină membră cu drepturi depline a Spaţiului Schengen. Iar miniştrii de Interne ai ţărilor noastre discută în acest moment pentru a stabili ce etape trebuie să parcurgem în materie de securitate şi care de altfel au fost deja discutate de prietenii noştri români. Securitatea este - şi discutăm cu toţii, în special în Parlamentul European - despre registrul european al pasagerilor, pentru că acest lucru va permite verificările şi va facilita aderarea României la spaţiul Schengen cu spaţiul aerian", a precizat el.


Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat nemulţumit de modul în care funcţionează zona Schengen în interiorul Uniunii Europene, el apreciind că este nevoie de o atitudine solidară a statelor membre şi de îmbunătăţirea controlului la frontiere.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Europa Spaţiului Schengen ”nu funcţionează bine”, adăugând că este nevoie de o atitudine solidară şi un control mai bun al frontierelor. Macron a admis însă că în ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut ”progrese considerabile”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la Spaţiul Schengen ”va consolida securitatea Spaţiului Schengen”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO