Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: România, angajată să-şi îndeplinească obligaţiile de asigurare a securităţii

Preşedintele Klaus Iohannis: România, angajată să-şi...

Autor: Mediafax

08.11.2016, 11:37 91

"Este un moment important pentru relaţia transatlantică, care rămâne esenţială pentru securitatea europeană şi pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei. Este un moment important şi pentru NATO ca organizaţie. Alianţa este în plin proces de implementare a deciziilor ambiţioase de la Varşovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluţionarea focarelor de criză, dar şi de noi tensiuni", a declarat preşedintele Iohannis despre reuniunea miniştrilor din Flancul Estic, care loc la Bucureşti.

Şeful statului a precizat că ţările din "Formatul Bucureşti "– Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – "au o responsabilitate specială în ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea de la Marea Baltică şi de la Marea Neagră". "Sper ca discuţiile ministeriale de astăzi să contribuie la îndeplinirea cu succes a acestei responsabilităţi", a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că va avea marţi o întâlnire şi cu noul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, cu care va discuta despre priorităţile actuale ale Alianţei Nord Atlantice, "cu accent asupra stadiului şi perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varşovia". "Vom aborda atât aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind România, cât şi despre creşterea rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii, prin dezvoltarea sprijinului pentru ţările partenere", a mai spus şeful statului.

Miniştrii de externe ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - care se află în România pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe din "Formatul Bucureşti", au fost primiţi marţi de către preşedintele Iohannis.

Pe agenda de discuţii s-au aflat stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din iulie a.c., precum şi alte aspecte de interes legate de situaţia de securitate din regiune.

Formatul Bucureşti a fost consacrat ca atare prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern găzduită la Bucureşti pe 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui României şi a omologului său polonez, Andrzej Duda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO