Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: S-ar putea să avem o oportunitate.Declaraţiile lui Trump despre NATO au un nucleu de adevăr

Preşedintele Klaus Iohannis: S-ar putea să avem o...

Autor: Mediafax

09.11.2016, 18:34 230

''Astăzi am trimis o scrisoare de felicitare preşedintelui ales al SUA, domnul Donald Trump, în care în afară de felicitări i-am transmis că sunt şi suntem dispuşi să colaborăm pentru a întări partenreriatul strategic dintre România şi SUA. În acest sens vom continua'', a reamintit şeful statului.

Klaus Iohannis a afirmat că dacă vor fi schimbări acestea vor fi făcute în sensul întăririi parteneriatului cu SUA.

''Dacă vor fi schimbări, posibil să fie schimbări în sensul că se întăreşte acest parteneriat. Ştiţi bine avem acest parteneriat cu cele trei componente, politică de securitate şi economică şi de multă vreme am spus că dacă primele două funcţionează extraordinar de bine este nevoie să avem mai multă colaborare economică şi poate chiar aici avem o oportunitate'', a spus Iohannis.

El a susţinut că remarcile lui Trump cu privire la angajamentele NATO ''au un nucleu de adevăr''.

''Să vedem noua administraţie instalată, să vedem cum va suna atunci discursul şi atunci o să ne dăm seama foarte bine despre ce este vorba, dar NATO, da, au fost nişte remarci şi trebuie să admitem că ele au un nucleu foarte adevărat. S-a referit domnul Trump că nu toată lumea alocă resursele care trebuie alocate de un aliat NATO. Cu toţii ne-am angajat să alocăm cel puţin 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi aşteptarea să facem cu toţi acest lucru mi se pare rezonabilă'', a răspuns Iohannis, solicitat să comenteze declaraţiile lui Trump despre slăbirea a angajamentelor NATO şi strângerea relaţiilor cu Rusia.

Iohannis a mai amintit că România s-a angajat încă de anul trecut ca începând cu 2017 să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

Preşedintele ales Donald Trump a semnalat în campania electorală că ar putea reduce responsabilitatea SUA faţă de apărarea aliaţilor din cadrul NATO în cazul în care aceste ţări nu vor suplimenta bugetele în domeniul apărării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO