Politică

Presedintia olandeza a UE: Problemele Romaniei sunt concurenta, mediul si justitia

19.10.2004, 00:00 43

Romania nu indeplineste criteriile de aderare la Uniunea Europeana, la capitolele concurenta, mediul si justitie si afaceri interne, a declarat ieri, la Bucuresti, ministrul olandez pentru afaceri europene, Atzo Nicolai. Olanda detine pana la sfarsitul lui decembrie presedintia semestriala a Uniunii Europene. Este chiar perioada in care autoritatile de la Bucuresti spera sa incheie toate capitolele de negociere (mai sunt de inchis provizoriu cele trei dosare amintite, plus capitolul Diverse), astfel incat sa semneze tratatul de aderare in primavara lui 2005. "Presedintia olandeza este oprimista, dar decizia de inchidere a negocierilor o va lua Comisia Europeana si cei 25 de membri ai UE", a declarat ministrul. Ministrul roman al intergrarii, Alexandru Farcas a spus ca, din punctul de vedere al autoritatilor romane, incheierea negocierilor in acest an nu ar trebui sa fie o problema.
In baza unei recomandari ce va veni de la Comisia Europeana, Consiliul European (sefii de state si de guverne ai UE), vor decide pe 17 decembrie daca Romania va incheia negocierile in acest an, sau discutiile se vor prelungi si in prima parte a anului viitor. Intrebat de ce considera ca executivul european nu a propus Consiliului, la inceputul lunii, in strategia de extindere (document care a insotit rapoartele de tara) incheierea negocierilor pana la sfarsitul anului, ministrul olandez a spus ca, desi in raportul de tara Romania a primit un "calificativ pozitiv"  membrii Comisiei au considerat ca Romania nu indeplineste criteriile de integrare in domeniul justitiei, concurentei si mediului. "Noi sustinem Romania, dar decizia va fi luata in decembrie. In privnta celor trei capitole mai sunt de facut cateva lucruri.", a spus Nicolai. El a intarit ca decizia din decembrie va fi una "politica". Va fi, asadar, o evaluare mai ampla nu una strict tehnica.
Ministrul olandeza a spus ca a venit in Romania pentru a verifica la fata locului pasii facuti,  insemnarile pozitive din raportul de tara, care acorda Romaniei calificativul de economie de piata functionala. Documentul de strategie, publicat o data cu raportul, spune ca mai trebuie facuti pasi importanti spre cel de-al doilea subcriteriu obligatoriu pentru o tara UE: anume ca economia sa poata face fata concurentei si fortelor pietei din interiorul Uniunii. Acest lucru trebuie indeplinit pana in 2007, data pe care Uniunea Europeana o mentine ca orizont de integrare a Romaniei si a Bulgariei. Nicolai a spus ieri ca UE nu-si doreste amanarea datei aderarii Romaniei, dar a amintit de clauza stipulata in strategia de extindere, potrivit careia aderarea ar putea fi amanata cu un an in cazul in care angajamentele nu sunt respectate, dupa incheierea negocierilor. "Sa vedem evaluarea din demembrie. Inainte de a vorbi de clauza trebuie inchise toate capitolele de negociere", a spus el. Olanda, ca presedinte al UE, sustine Romania, dar decizia privind calendarul extinderii apartine tuturor membrilor UE, a spus Nicolai. Totusi, in calitate de presedinte al UE, Olanda are posibilitatea sa medieze o decizie care sa fie pozitiva.
Aflat la Bucuresti, premierul francez Jean-Pierre Raffarin, a declarat ieri ca Franta sustine politic si tehnic integrarea Romaniei si a spus ca este optimist fata de decizia pe care Consiliul o va lua pe 17 decembrie. De altfel, a amintit el, unui dintre obiectivele parteneriatului strategic dintre autoritatile romane si cele franceze este chiar respectarea calendaruli aderarii Romaniei, a aratat Raffarin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO