Politică

PRM si PUR spijina mai degraba PSD decat Alianta

14.06.2004, 00:00 20



In absenta unui mesaj clar de la centru, PRM si PUR, cele doua partide care arbitreaza PSD si Alianta PNL-PD in consiliile judetene, isi impart sprijinul politic intre partidul de guvernamant si alianta de opozitie. Castig de cauza pare sa aiba PSD, sustinut de cele doua formatiuni in mai multe judete.



Presedintii Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au facut ieri un nou apel la cele doua formatiuni de opozitie sa "nu sprijine mentinerea la putere a baronilor PSD". In plus, Stolojan a cerut PRM si PUR sa nu faca "joc dublu" intrucat risca sa fie sanctionat de electorat la alegerile parlamentare din toamna.



"Daca cele doua partide bat palma cu PSD, trebuie sa se gandeasca ca vin alegerile generale la toamna si vor fi sanctionate de electorat", a mai spus presedintele PNL.



PRM si PUR sustin PSD in judetele ce erau identificate drept fiefuri electorale ale acestui partid: Suceava, Iasi, Vrancea, Neamt, Teleorman si, mai nou, Constanta.



La Suceava, de pilda, unde PSD era pe punctul de a pierde presedintia consiliului judetean - detinuta acum prin Gavril Marza - lucrurile au luat o alta turnura. PRM a anuntat, la sfarsitul saptamanii, ca denunta protocolul de sustinere incheiat initial cu PNL si PD in favoarea sprijinurii PSD. Miza PRM pare sa fie obtinerea unei functii de vicepresedinte in Consiliul Judetean Suceava. In schimb, consilierii PRM il vor sprijini pe Gavril Marza pentru un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean Suceava, explica presedintele filialei PRM Suceava, senatorul Gheorghe Acatrinei. In acest judet, PSD poate miza si pe sprijinul politic al PUR. O situatie similara este la Vrancea. PRM a semnat la sfarsitul saptamanii un protocol de sustinere cu PSD in baza caruia partidul condus de Corneliu Vadim Tudor va obtine un post de vicepresedinte al Consiliului Judetean Vrancea in schimbul sustinerii lui Marian Oprisan la presedintia consiliului judetean. La Neamt, PRM si PSD au parafat, de asemenea, un acord de colaborare locala iar la Constanta si Iasi negocierile sunt destul de avansate.



Sprijinirea partidului de guvernamant de catre PRM sau PUR in fiefurile sale electorale nu este insa o regula. La Bacau, de pilda, un alt judet prin traditie al PSD, PUR sustine Alianta PNL-PD. Este vorba insa de o situatia diferita intrucat pentru Primaria Bacau PUR are interese concurente cu PSD - candidatul PUR Romeo Stavarache a intrat in turul doi cu cel al PSD, Dumitru Sechelariu - si, prin urmare, umanistii au nevoie de sprijinul PNL si PD. Sprijinul PUR nu este insa sufiecient Aliantei PNL-PD pentru a obtine majoritatea in Consiliul Judetean Bacau. Copresedintii aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au facut sambata un nou apel la PRM sa sprijine fortele de opozitie. Stolojan a spus ca la nivel local "nu exista rau mai mare pentru Romania decat baronii care au stricat orice idee de democratie".



Colaborarea de la Bacau dintre Alianta PNL-PD si PUR nu este un caz singular. Consilierii PUR au anuntat ca sprijina alianta opozitiei si la Galati, Hunedoara, Calarasi, Giurgiu, Buzau si, probabil si la Braila. In aceste judete PNL si PD au obtinut un numar de consilieri mai mare decat a obtinut PSD si, prin urmare, are sanse la presedintiile consiliilor judetene, functiile cele mai importante in plan local.



In ciuda acestor protocoale parafate la nivel local, liderii de la centru spun ca nu au nici un fel de intelegeri. Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a negat ieri ca ar exista la centru o intelegere cu PRM privind sustinerea in consiliile judetene. La randul sau, PRM are o pozitie confuza: cere anularea alegerilor invocand fraudarea scrutinului dar, in acelasi timp, lasa filialelor libertatea de a negocia sprijinul politic in consiliile locale si judetene.



Rezultatele finale date publicitatii de Biroul Electoral Central (BEC) la sfarsitul saptamanii arata ca PNL si PD au obtinut, impreuna, cele mai multe mandate de consilieri judeteni: 524. Alianta PNL-PD este urmata de PSD cu 506 consilieri judeteni, PRM cu 123, UDMR cu 112, PUR cu 71.



Astfel, Alianta PNL-PD domina consiliile din judetele Alba, Arad, Caras-Severin, Calarasi, Maramures, Prahova, Hunedoara,Salaj, Tulcea si in Bucuresti. PSD are cele mai multe mandate de consilieri judeteni in Dolj, Dambovita, Gorj, Ialomita, Mehedinti, Neamt, Olt, Vrancea, Botosani.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri