Politică

Prognoze optimiste: economia revine la cresteri inalte din 2010

16.12.2008, 17:38 14

Cresterea economica ar putea incetini anul viitor la 3,5% fata de un nivel estimat la 8,5% pentru 2008, iar deficitul bugetar se va reduce cu un punct procentual, de la 3,5% din PIB la 2,5% din PIB, conform programului de guvernare PD-L-PSD.

Chiar autorii programului noteaza insa ca prognozele sunt relative, avand in vedere gradul mare de incertitudine privind evolutia crizei economice internationale.
Prognoza de crestere economica pentru anul viitor este una dintre cele mai conservatoare avansate pana acum la nivelul autoritatilor, insa se situeaza peste cifrele previzionate de analistii bancilor. ING vede dinamica PIB limitata la 1,7%, RBS la 2,4%, Raiffeisen la 2,5%, iar BCR nu exclude nici un scenariu in care PIB ar urca doar cu 0,5%. Toti analistii anticipeaza insa o reaccelerare a cresterii din 2010, insa nu pe masura prognozei din programul de guvernare care vede plusuri de 1% in 2010 si 2011.
Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, apreciaza ca estimarea privind cresterea economica este plauzibila, in timp ce prognozele legate de deficitul de cont curent si deficitul bugetar sunt optimiste. El vede anul viitor un dezechilibru extern de 12-13% din PIB, nivelul deficitului bugetar urmand sa ajunga la 4% din PIB.
Previziunile programului indica perspectiva unei consolidari bugetare constante pe parcursul urmatorilor patru ani, astfel incat deficitul sa coboare la 0,9% din PIB in 2012. Consolidarea ar urma sa se realizeze pe seama cresterii graduale a ponderii veniturilor bugetare in PIB. Un adevarat salt de 1,4 puncte procentuale este prevazut pentru anul 2010, cand ar urma sa se reia trendul ascendent al cresterii economice, cu un ritm prognozat la 4,5% din PIB. Pana in 2012, veniturile bugetului ar urma sa reprezinte 35,9% din PIB.
In paralel, corectarea deficitului ar urma sa inceapa in 2009 prin reducerea ponderii cheltuielilor in PIB de la 35,5% la 35,1%, urmand ca din 2010 sa inceapa sa urce treptat, insa mai incet decat ponderea veniturilor, ajungand la 36,8% din PIB in 2012.
Incetinirea abrupta a cresterii economice la 3,5% in 2009 ar veni sa sustina si corectarea deficitului extern, prevazut sa se ingusteze de la 13,3% din PIB la 11,1% din PIB. Pana in 2012, dezechilibrul extern ar urma sa se ajusteze la 8,8% din PIB, insa cu exceptia reducerii deficitului bugetar nu exista indicatii privind resorturile realizarii acestei ajustari. De altfel, Florian Libocor, economistul-sef al BRD, considera necesara detalierea modului in care va fi realizata coordonarea corelarii politicilor fiscal-bugetare si de venituri cu cele monetare, precum si mentionarea instrumentelor publice (rapoarte), a frecventei (intervale de raportare, de exemplu lunare sau trimestriale) si a ariei de acoperire, care vor caracteriza aparatul de monitorizare a realizarii obiectivelor stabilite.
Cat priveste evolutia inflatiei, consolidarea trendului de scadere se regaseste atat in previziunile programului de guvernare, cat si in cele ale analistilor, fiind de asteptat ca incetinirea substantiala a cresterii economice si reducerea consumului din import sa tempereze preturile.
Ramane totusi de vazut cum va evolua politica salariala a viitorului guvern si in ce masura vor fi aplicate majorarile angajate deja prin acte normative.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO