Politică

Promisiunile fara acoperire din toamna au declansat destabilizarea economiei

Promisiunile fara acoperire din toamna au declansat destabilizarea economiei

Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu (dreapta) spune ca l-a avertizat pe presedintele Traian Basescu asupra riscurilor asupra economiei ("facem o grava eroare") ca urmare a promulgarii legii de majorare a salariilor profesorilor

06.05.2009, 00:00 21

"Imediat dupa promulgarea legii, ratingul a scazut. Si cred ca aceasta promulgare a contat destul de mult. Cei care spun ca nu cunosteau ce se intampla in economie nu au dreptate. In Romania nu s-a simtit foarte tare primul val al crizei, dar, in momentul s-a decis majorarea salariilor, cel de-al doilea val al crizei era in Europa, se apropia de noi. Piata internationala a reactionat extrem de negativ la decizia de majorare a salariilor profesorilor, pentru ca se astepta ca vor urma apoi alte valuri de revendicari - medicii, functionarii publici. Socul a fost nefast si s-a suprapus si peste politica fiscala, avand toate acestea la un loc drept consecinta deprecierea leului si a primei de risc, adica a CDS (credit default swap - n. n.)", spune Lucian Anghel, economist-sef al BCR.

Presedintele Traian Basescu a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor - cea pentru care cadrele didactice sunt pregatite sa intre in greva generala - pe 25 octombrie 2008. Agentiile de rating S&P si Fitch au scazut dupa aceasta decizie - desi nu au legat-o direct - ratingul de tara al Romaniei, unul dintre argumente fiind presiunile asupra bugetului. Sindicatele ameninta acum cu greva, cerand majorarile din lege.
 
"Daca exista vointa politica, se gasesc bani"
Fostul premier, Calin Popescu-Tariceanu, isi aminteste intr-o discutie cu reporterul ZF: "Am vorbit la acea vreme despre inexistenta veniturilor necesare pentru majorarile facute pentru profesori si am atentionat ca vor urma si alte revendicari salariale si ca facem o grava eroare. I-am transmis presedintelui o informatie detaliata despre consecintele asupra bugetului, iar el a spus: 'Daca exista vointa politica, se gasesc bani'".
Trebuie spus ca toate partidele din Parlament - inclusiv liberalii de la guvernare - au votat pentru legea de majorare a salariilor profesorilor, respinsa apoi de guvernul premierului Tariceanu. Inca se mai putea face ceva, anume ca presedintele sa intoarca legea in Parlament, cum i-a cerut Tariceanu, dar nu a facut-o. Trebuie adaugat ca majorarea salariilor profesorilor cu 50% s-a facut printr-un amendament al actualului ministru al educatiei Ecaterina Andronescu la o lege a Guvernului care majora salariile profesorilor cu cateva procente.
A fost o decizie pripita a clasei politice majorarea salariilor si una neinspirata a presedintelui de a promulga aceasta lege? Tariceanu vorbeste doar de actiunea presedintelui: "Nu a fost o decizie neinspirata, a fost o decizie premeditata, pur politica. Noi ii explicam datele economice, dar el a actionat strict politic. Si din aceasta cauza agentiile de rating ne-au scazut ratingul", spune fostul premier. Nu aceasta este singura cauza, aici a contat si politica fiscala, spune Lucian Anghel. "Cand anunti zece luni la rand un deficit de 2,3% si apoi ajungi la finele anului cu un deficit spre 5%, apar ingrijorari, ele s-au vazut si s-au tradus in fapte, in evolutia cursului leului sau a CDS", spune Anghel.
Poate fi cuantificat in bani ce a insemnat aceasta decizie politica nepusa acum in practica?
"Este greu, pentru ca exista multi factori la mijloc. Dar este clar ca ea a complicat foarte mult ecuatia bugetului public, a insemnat, practic, inceputul unei destabilizari financiare. Semnalul pe care l-a transmis pietelor a fost grav. De altfel, Comisia Europeana crede ca Romania va fi chiar si in acest an dificil o tara in care salariile vor creste, ceea ce inseamna ca nu crede in totalitate in capacitatea guvernului de a face fata presiunilor sindicale", spune analistul economic Aurelian Dochia.
 
Cum am pierdut credibilitatea
Pe de alta parte, afirma el, asumarea greselii de catre presedinte poate fi un lucru bun intr-o tara in care nimeni nu-si asuma raspunderea si ar mai putea "imblanzi" sindicatele.
Este adevarat ca majorarile salariale nu s-au pus in practica, dar credibilitatea tarii in fata investitorilor a fost afactata. "Credibilitatea se pierde usor si se recladeste in timp. Trebuie sa demonstram ca putem respecta cele convenite cu FMI, cu UE, dar este nevoie de timp. Nu cred ca vreo agentie de evaluare va creste ratingul Romaniei in urmatoarele 12 luni", crede Anghel.
De ce nu a intors Basescu legea in Parlament?
Cine plateste pentru indecizii sau decizii pripite? Tariceanu a platit pentru opozitia fata de majorarea salariilor profesorilor sau cel putin asa sustine el. Va plati si Basescu?
"Traian Basescu putea intoarce legea in Parlament, dar nu a facut-o pentru ca PD-L sa nu plateasca un pret electoral. Acum nu a mai avut ce sa faca. Va plati pentru schimbarea de atitudine: in campanie electorala spui una si dupa ce hopul a trecut spui alta. Niciodata nu a existat o asemenea cacealma. Daca peste doua saptamani ar fi alegeri, Basescu nu va avea cel putin voturile profesorilor si al familiilor lor", crede analistul politic Stelian Tanase.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO