Politică

PSD arunca manusa PNL: A fost guvernarea 2004-2008 buna sau rea?

PSD arunca manusa PNL: A fost guvernarea 2004-2008 buna sau rea?
20.05.2008, 21:22 30

PSD: Guvernarea de dreapta a tinut istoria in loc
Potrivit raportului PSD prezentat de Mircea Geoana (foto) si alti lideri ai partidului, ultimii patru ani au insemnat, pentru Romania, confuzie, haos si incompetenta.
Raportul a fost intocmit de departamentele de specialitate ale PSD, sub coordonarea presedintelui Consiliului National, Adrian Nastase (fost premier intre 2000 si 2004), si are 240 de pagini, la el lucrandu-se, spun liderii PSD, cateva luni.
"Patru ani ratati, in care Guvernul a tinut istoria pe loc. Guvernul nu este doar schiop, ci si ciunt, intrucat are o mana de luat, dar nu are o mana de dat. Romania este astazi ca un Citro?n (premierul Tariceanu este actionar la importatorul Citro?n in Romania - n.n.) condus fara frane, fara directie, de un sofer nepriceput, al carui instructor seamana cu cetateanul turmentat", a spus Geoana la inceputul prezentarii raportului.
Conform raportului PSD, guvernarea Tariceanu a dus la "reaprinderea spiralei inflationiste", fenomen care ar putea antrena riscul neadoptarii monedei euro la termenul prognozat de BNR.
Aceeasi guvernare Tariceanu a mai insemnat, in opinia social-democratilor, dublarea deficitului bugetar, cresterea de patru ori a deficitului comercial, situarea pe ultimul loc intre tarile UE in ceea ce priveste puterea de cumparare, accentuarea polarizarii sociale, in conditiile in care 84% din angajati au salarii sub 2.000 de lei, iar 45% din gospodarii nu isi permit sa achite la timp facturile la intretinere, o politica externa "fie aroganta, fie incoerenta", zero kilometri de autostrada construiti, cele mai slabe performante scolare, ajungerea in situatia ca Romania sa contribuie la bugetul UE cu o suma mai mare decat fondurile comunitare atrase.
"Un dezastru general. Romanii isi percep prezentul cu disperare si viitorul cu deznadejde", a sintetizat Adrian Nastase.

PNL: PSD nu are calitatea morala de a judeca guvernarea
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu (foto dreapta) a declarat ca social-democratii nu au calitatea morala sa faca aprecieri de genul celor prezentate in raportul despre guvernare.
"Prima reactie pe care o am este ca nu au absolut nicio calitate morala (liderii PSD - n.r.) pentru a face asemenea aprecieri. Daca se doreste o analiza a guvernarii, este un lucru foarte normal, numai ca aceasta trebuie facuta pe datele statistice, nu ale liberalilor, nu ale PSD, nu ale unui alt partid politic, ci pur si simplu pe datele de la Comisia Centrala de Statistica", a sustinut Teodor Melescanu.
In opinia sa, "PSD, care a dus Romania in 2004 intr-o zona in care foarte putina lume mai credea ca tara va putea fi admisa in Uniunea Europeana, a facut din Romania o tara a carei principala eticheta era coruptia, nu are in niciun fel calitatea morala de a face asemenea aprecieri, mai ales ca acest PSD nu s-a restructurat si nu s-a innoit absolut deloc".
El a mentionat ca in PSD sunt aceiasi oameni din 2004 care au dus Romania acolo de unde au preluat-o liberalii.
Melescanu a adaugat ca oricine poate sa comenteze pe date exacte si nu pe formule de mahala.
"Oricine are dreptul sa comenteze pe cifre si date, nu pe formule de mahala. Nu vreau sa spun decat trei lucruri: din 2005 pana azi acest guvern a dublat produsul intern brut, pensiile si salariile. Daca PSD considera ca este prea putin, cand o sa aiba dreptul moral sa faca asemenea aprecieri prin activitatea lui, poate sa o faca, iar faptul ca tot in aceasta perioada Romania a fost admisa in UE si numai in perioada 2005-2008 in Romania s-au facut mai multe investitii straine decat in toata perioada din 1990 incoace ne scuteste de comentarii", a conchis Melescanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO