Politică

PSD crede ca Parlamentul ii numeste pe sefii serviciilor secrete

14.01.2005, 00:00 25

PSD sustine ca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia atunci cand a afirmat ca ii va schimba pe unii din sefii serviciilor secrete. PSD spune ca legea fundamentala prevede ca directorii serviciilor de informatii sunt numiti de Parlament, si, in consecinta, si schimbarea lor se face de acelasi for.
Intr-un interviu publicat de Adevarul Traian Basescu a declarat ca-i va inlocui pe sefii serviciilor secrete - cu exceptia unuia pe care nu l-a numit.
PSD trimite, intr-un comunicat de presa, la art. 65 al (2), lit.h din Constitutie potrivit caruia cele doua camere parlamentare se intrunesc si lucreaza in sedinte comune pentru "numirea, la propunerea presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitatii acestor servicii".
Asadar, spune PSD presedintele Romaniei are numai competenta de a propune numirea sau eliberarea din functie a acestora, decizia in aceasta privinta revenind Parlamentului.
Articolul invocat de PSD este unul cadru care reglementeaza situatia in care cele doua camere se intrunesc. Constitutia nu legifereaza mai departe si trimite la legile speciale.  Iar aici, intr-un singur caz - cel al SRI - presedintele se adreseaza Parlamentului pentru numirea unui director de serviciu.
Legea 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, spune ca conducerea institutiei se asigura de catre un director numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, la propunerea presedintelui Romaniei. Acelasi lucru prevede si legea de organizare a SPP.
PSD sustine ca prevederea din legea SIE - privind numirea si revocarea directorului serviciului - ar fi abrogata (desi prevederea exista in lege) intrucat in Constitutia revizuita se regaseste un pasaj potrivit caruia "legile si toate celelalte acte normative raman in vigoare, in masura in care ele nu contravin prezentei Constitutii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO